IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оли Рен: ЕЦБ трябва сравнително бързо да сложи край на негативните лихви

Да се позволи на инфлационните очаквания да излязат извън контрол "вреди много на ценовата стабилност", смята гуверньорът на финландския регулатор

16:03 | 18.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Има общо съгласие между членовете на Европейската централна банка (ЕЦБ), че лихвените проценти трябва да преминат извън отрицателната територия "сравнително бързо". Това заяви гуверньорът на Финландската централна банка Оли Рен, цитиран от Bloomberg.

С това се цели да се избегне вкореняването на инфлационните очаквания, посочи Рен по време на своя реч в Хелзинки.

"Според мен изглежда необходимо по отношение на нашите лихви да се придвижим сравнително бързо извън негативната територия и да продължим постепенно към нормализиране на паричната политика", коментира Рен. "Не съм сам, това е сигналът, даден и от много от моите колеги в борда и Управителния съвет на ЕЦБ", допълни банкерът.

Изправена пред рекордна инфлация, централната банка на еврозоната се подготвя за първото си лихвено повишение от над десетилетие през юли. Пазарите залагат, че лихвата, която понастоящем е на ниво от -0,5%, ще е над нулата преди края на годината.

По-рано през деня гуверньорът на Испанската централна банка Пабло Ернандес де Кос посочи, че ЕЦБ вероятно ще започне да повишава лихвите, малко след като прекрати покупките на нетни активи през третото тримесечие, като има възможност за последващи лихвени увеличения през следващите тримесечия. Той също апелира за постепенно оттегляне на паричните стимули, което според него е подходящо на фона на сегашната ситуация, в която има рискове за инфлационните перспективи.

"В следващите тримесечия може да бъдат одобрени последващи лихвени увеличения, за да се достигне ниво, равно на нетуралното, ако средносрочните инфлационни перспективи останат около нашата цел от 2%", каза Де Кос, като допълни, че процесът по затягане на паричната политика трябва да е "постепенен".

Данните на европейската статистическа служба Евростат, публикувани в сряда, показаха, че инфлацията в еврозоната се е стабилизирала през април на годишно равнище от 7,4%.

Да се позволи на инфлационните очаквания да излязат извън контрол "вреди много на ценовата стабилност", предупреди Рен. "Сега това е единственият и най-важен фактор за определяне пътя на паричната политика", каза централният банкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още