IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омикрон подплаши потребителите във Великобритания

Продажбите на дребно в страната са се свили значително повече спрямо очакванията на икономистите

13:56 | 21.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: <em>Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></em></p>

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Продажбите на дребно във Великобритания са се свили през декември миналата година, след като бързоразпространяващият се омикрон щам затвори потребителите по домовете им, съобщи Bloomberg.

Обемът на продадените стоки в магазините и онлайн е намалял с 3,7% на месечна база през декември, което е най-големият спад от януари 2020 г., съобщи Националната статистическа служба в петък.

Очакванията на икономистите бяха за спад от 0,6%. Продажбите, без да се включват горивата, са се свили с 3,6 на сто.

uk uk

Източник: Bloomberg

Резултатът подчертава влиянието на омикрон щама върху разходите на домакинствата. Въпреки че ограничителните мерки вече са премахнати, има опасения, че ускорилата се инфлация, по-високите лихви и данъци ще свият доходите на домакинствата през тази година, което ще намали покупателната им способност.

Въпреки това е малко вероятно данните да повлияят на решението на централната банка за лихвите. Предстои на 3 февруари представителите на регулатора да проведат заседание, като очакванията на икономистите са, че банката отново ще повиши лихвените проценти в опит да се справи с инфлацията.

Спадът в продажбите през миналия месец е предизвикан от 7,1% спад на месечна база в продажбите на нехранителните магазини. Продажбите на горива са се свили с 4,7 на сто – причина за това са намалелите пътувания вследствие на наложените ограничителни мерки. Логично, това е довело и до ръст в онлайн търговията – делът на онлайн продажбите се е увеличил до 26,6% спрямо 26,3% през ноември. За сравнение – този дял е бил под 20 на сто преди избухването на пандемията.

"Появата и бързото разпространение на омикрон през декември предизвика безпокойство сред потребителите, докато рискът от неизпълнените коледни планове надделя над ходенето до магазините“, каза ръководителят по продажби на дребно в Accenture UKI Линда Питрик.

„Въпреки че спадът може евентуално да се припише на продажбите, които са били изместени по-рано през октомври и ноември, това би било оскъдна утеха за търговците. Те биха били много разочаровани, че не са успели да се възползват от едни от най-важните месеци за търговията на дребно“, каза още Питрик.

В последното тримесечие на 2021 г. продажбите на дребно са намалели с 0,2% на тримесечна база. За година показателят се е увеличил с 5,1 на сто, което е най-големият ръст от 2004 г. насам.

Друг доклад, публикуван в петък, показа, че потребителското доверие се е свило през януари до едногодишно дъно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още