IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омикрон щамът помрачи очакванията на германските компании за икономиката

Данните на института Ifo показват влошени перспективи на германския бизнес

16:30 | 17.12.21 г.
<p>
	Снимка:&nbsp;<em>Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Очакванията на германските компании за краткосрочните икономически перспективи се влошиха, след като ръстът в броя новозаразени с коронавирус в страната доведе до нови ограничения и увеличи несигурността, пише Bloomberg.

Основният измерител на очакванията на бизнеса за следващите шест месеца е спаднал до 92,6 пункта през декември, показват данни на института Ifo. Това е шестмесечен пореден спад, който е по-голям и от прогнозирания от икономисти в анкета на Bloomberg. Оценката на сегашните бизнес условия също бе по-ниска спрямо ноемврийската.

Данните бяха публикувани след поредица от доклади, изтъкващи предизвикателствата пред най-голямата европейска икономика, която преминава през четвърта вълна на пандемията с рекорден брой заразени.

„Трудностите произлизат от това, че не знаем колко сериозен ще бъде омикрон“, каза в интервю пред телевизия Bloomberg президентът на института Ifo Клеменс Фюст. „Производството ще премине през него [омикрон] по-лесно, но за услугите и търговията на дребно това е голям проблем“, допълва Фюст.

Германската централна банка Бундесбанк призна рисковете пред перспективите по-рано в петък, когато публикува обновените си прогнози, но посочи, че възстановяването е само „леко забавено“.

Очакванията са икономиката да се влоши в настоящото тримесечие и през първите три месеца на 2022 г., преди да си върне „значителната инерция“ през пролетта.

„В производството списъците с поръчки са пълни, затова има потенциал за силно възстановяване, което вероятно ще започне през второто тримесечие“, допълва Фюст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още