IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омикрон ще коства на Израел по 640 млн. долара на всеки 3 седмици

Според гуверньора на централната банка израелската икономика ще се разшири с 5,5% през 2022 г., но правителството трябва да се подготви и за по-лош сценарий

15:03 | 10.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

Омикрон вариантът на коронавируса, който върлува из Израел, ще коства на местната икономика около 2 млрд. шекела (641,81 млн. долара) на всеки 20 дни. Такова изчисление направи гуверньорът на Израелската централна банка Амир Ярон, съобщи Ройтерс.

„Към този момент не говорим за макроикономическо развитие“, каза Ярон пред финансовата комисия в парламента. „Свитото потребление и служителите, които са болни или в изолация, ще нанесат удар върху икономиката“, предупреди Ярон.

"Повечето прогнози са за сравнително кратка вълна [на коронавируса] - няколко седмици, затова разходите на икономиката на потвърден случай на коронавирус не са с макроикономически пропорции. При такъв сценарий конкретните мерки за компенсации за засегнатите сектори би следвало да бъдат продължени“, каза още управителят на финансовата институция.

Според него правителството трябва да се подготови и за по-лош сценарий, при който броят на новозаразените ще нарасне. По думите на гуверньора на Израелската централна банка страната все още не се намира в такова положение, но подобен случай би довел до макроикономически щети.

Според Ярон израелската икономика ще се разшири с 5,5% през 2022 г., като бизнесът ще се възстанови, след като вълната от омикрон варианта отшуми.

През миналата седмица новият вариант на коронавируса доведе до рекордно високо ниво на положителни случаи в Израел. Бизнесът заяви, че е засегнат от това и апелира правителството да направи повече, за да му помогне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още