IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омикрон вълната доведе до ръст на безработицата в Япония

Удълженото действие на противоепидемичните мерки в страната може да забави възстановяването на пазара на труда през февруари и март

10:16 | 04.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Безработицата в Япония е нараснала през януари, когато вълната от омикрон щама на коронавируса доведе до нови ограничителни мерки в азиатската страна, пише Bloomberg. Освен това удълженото действие на противоепидемичните мерки може отново да забави възстановяването на пазара на труда през февруари и март.

Нивото на безработица е нараснало до 2,8% през януари, след като броят на работещите граждани е намалял със 190 хил. на месечна база, показват данни на министерството на вътрешните работи, публикувани в петък. Очакванията на анализаторите бяха безработицата да остане без промяна на ниво от 2,7 на сто.

Друг доклад обаче показа малко по-оптимистична картина за пазара на труда в Страната на изгряващото слънце – броят на офертите за работа е надминал този на кандидатите за работа със значителна разлика. През януари е имало 120 работни позиции на всеки 100 кандидати. За сравнение – през декември предлаганите позиции са били 116 броя.

Данните за безработицата предполагат, че ръстът в броя новозаразени с коронавирус, предизвикан от омикрон, и възобновените противоепидемични мерки през януари са довели до загуба на работни места, което е спънка за бавновъзстновяващия се пазар на труда в азиатската страна.

Решението на правителството, начело с премиера Фумио Кишида, в четвъртък да удължи действието на ограниченията в Токио и 17 други префектури допълнително ще постави под натиск япоснската икономика, която според някои анализатори може да се свие през това тримесечие.

Несигурността, предизвикана от руската инвазия в Украйна и ефектът ѝ върху световната търговия, води до ръст в цените и помрачава икономическите перспективи. „Въпреки че подобрението на пазара на труда се е забавило след въвеждането на квази-извънредните мерки против омикрон, влиянието им не е било толкова голямо“, смята директорът по икономически изследвания в изследователския институт NLI Таро Сайто.

"Очакваме условията на пазара на труда допълнително да се влошат през февруари поради продължаването на противоепидемичните мерки. По-високата цена на енергията увеличава разходите за компаниите, много от които отлагат наемането на нови служители заради несигурността, свързана с вируса и утихването на войната в Украйна“, каза икономистът Юки Масуджима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още