IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омикрон забавя бизнес активността в еврозоната за втори пореден месец

Индексът на мениджърите по поръчките на IHS Markit достига 52,4 пункта през януари, което е сигнал за най-бавния темп на растеж на производството в еврозоната

15:13 | 24.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Активността на фирмите в еврозоната се забавя за втори пореден месец през януари, след като бързо разпространяващият се омикрон вариант на коронавируса повлия негативно върху икономиката на региона, пише IHS Markit в доклад, публикуван в понеделник.

„Въпреки че облекчаването на забавянето във веригите на доставки осигури тласък на промишленото производство, възобновените ограничителни мерки доведоха до забавяне на ръста на сектора на услугите“, пишат експертите в доклада.

Общият индекс на мениджърите по поръчките на IHS Markit, обединяващ данните за производството и услугите, е на ниво от 52,4 пункта през януари, става ясно от предварителните резултати на агенцията. За сравнение – през декември показателят се е равнявал на 53,3 пункта като това е понижение за втори пореден месец. Резултатът сигнализира за най-бавния темп на растеж на производството от възстановяването от затварянията насам, което започна в началото на 2021 г.

Резултатите по сектори обаче показват значителни различия. Ръстът на производството в сектора на услугите се забавя за втори пореден месец, достигайки най-ниското си ниво от април 2021 г. През януари индексът на мениджърите по поръчките на IHS Markit в услугите се равнява на 51,2 пункта спрямо 53,1 пункта през декември.

Бързото разпространение на коронавируса доведе до връщането на ограничителни мерки в редица страни като Германия, Франция, Италия и Испания, което повлия на бизнеса, ориентиран към потребителите, както и на хотелиерството. От друга страна, компаниите, предлагащи бизнес и финансови услуги, продължават да отчитат стабилни ръстове.

Ръстът в производството се ускорява до най-бързия си темп от август. През януари индексът на мениджърите по поръчките на IHS Markit в промишленото производство е на ниво от 55,8 пункта. За сравнение - през декември показателят е бил 53,8 пункта. Въпреки че проблемите с работната ръка свиват производството в някои фабрики, то облекчаването на проблемите с доставките спомогна за ръст в продукция на много фирми.

„В началото на годината омикрон вълната доведе до още един рязък спад в разходите [на домакинствата] в бизнесите, ориентирани към потребителите, като туристическият сектор бе най-силно засегнат. За момента обаче влиянието [на щама] върху икономиката продължава да бъде сравнително приглушено и най-обнадеждаващото е допълнителното облекчаване на проблемите с доставките въпреки вълната на коронавируса. Въпреки че омикрон щамът помрачи перспективите за сектора на услугите, влиянието му към момента изглежда по-леко спрямо предходните вълни [на заразата]“, смята главният икономист на агенция IHS Markit Крис Уилямсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още