IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимистичните коментари на Барние насърчиха лирата

От началото на годината обаче паундът е загубил малко под пет процента от стойността си

12:11 | 15.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В рамките на броени минути британският паунд се покачи с цент спрямо щатския долар във вторник сутринта. Британската валута скочи от 1,261 до 1,270 долара. Минути след 12 ч. българско време паундът поскъпва с близо 0,3 процента до ниво от 1,2642 долара.

Причината за поскъпването е оптимистичен коментар на главния преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние относно споразумението за Brexit. „Такова споразумение е възможно по-късно тази седмица, но компромисът става все по-труден с времето“, каза Барние във вторник преди среща на министрите на външните работи на ЕС Люксембург. Споразумението трябва да работи за всички, както за Обединеното кралство, така и за Европейския съюз, пояснява Барние. „Крайно време е добрите намерения да се сведат в правен текст“, каза още французинът.

По-рано премиерът на Финландия Анти Рине - държавата, която в момента председателства Съвета на Европейския съюз, заяви, че споразумението няма да бъде готово преди срещата на върха на лидерите, която започва в четвъртък.

Ирландската телевизия RTE съобщи, че днес Великобритания ще направи нови предложения на срещата с преговарящите от ЕС в Брюксел. „Двама информирани източници потвърдиха, че британските преговарящи ще предложат нов текст на срещата им с преговарящите от Европейската комисия", съобщи редакторът за Европа на RTE Тони Конъли в Twitter.

На годишна база паундът е загубил малко под пет процента от стойността си. За Майкъл Меткалф, ръководител на Global Macro Strategy в State Street Global Markets, това е израз на ясна и последователна отстъпка от позициите на Острова по Brexit. Той смята, че след референдума валутата е значително подценена и прогнозира повишаване на курса в случай на сделка за Brexit.

Силният паунд обаче оказва негативно влияние върху британските компании. Те генерират голяма част от печалбата си в чужбина, която с по-силната лира логично спада. Основният британски борсов индекс - FTSE 100, се повиши леко във вторник сутринта.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още