IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът на британските потребители се запазва на над 3-годишен връх

Опасенията на домакинствата за инфлацията и перспективите за следващата година са се успокоили

10:22 | 17.09.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Доверието на британските домакинства във финансовата им ситуация се задържа на най-високото си ниво от 2015 г. този месец, след като опасенията им за инфлацията са отслабнали и са се успокоили за перспективите за следващата година, показа проучване, публикувано в понеделник.

За разлика от бизнес проучванията, които често показват тревогите около това как британското правителство ще се справи с излизането от Европейския съюз следващия март, очакванията на домакинствата за идната година са вторите по сила от август 2016 г., коментира Ройтерс.

Като цяло индексът IHS Markit Household Finance Index остава без промяна на ниво от 45,9 пункта през септември, което е най-силното четене от върха им през януари 2015 г. - 46,2 пункта.

„Оценката на британските домакинства за сегашните им и бъдещи финанси, въпреки продължаващата несигурност около Brexit и устойчивия инфлационен натиск, са сравнително положителни през септември“, коментира икономистът на IHS Markit Джо Хейс.

Отделни данни на Visa, представени също в понеделник, показват скромен ръст на годишна база в обема на потребителските разходи през август, след като британците са продължили да се възползват от необичайно топлото лято.

Данните на IHS Markit все пак показват донякъде по-силни опасения около перспективите за ново наемане на хора за разлика от картината, обрисувана от официалните данни, според които нивото на безработица е на най-ниското си ниво от 1975 г. и има рекорден брой свободни работни места.

Според Хейс това обаче е фокусирано около производството и „вероятно отразява сегашната неяснота около бъдещите митнически отношения с ЕС“.

Засега не е договорено споразумение за излизането от ЕС между Брюксел и Лондон, а някои бунтовници в Консервативната партия на британския премиер Тереза Мей заплашиха да гласуват срещу сделка, ако тя постигне такава.

Проучването на IHS Markit показва, че 49% очакват Английската централна банка да повиши лихвените проценти в следващите шест месеца – с 5 пр.п. на месец – а 73% очакват увеличение в рамките на година.

АЦБ увеличи лихвите през август за втори път от глобалната финансова криза насам, а повечето икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакват следващо повишение едва след Brexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още