IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът на британските производители достигна 48-годишен връх

Поетапното отваряне повдигна настроението сред фирмите, по-специално за ускоряване на поръчките, заетостта и инвестиционните планове

16:16 | 22.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Оптимизмът на британските производители за икономически скок се повишиха този месец до най-високите нива от 48 години насам, тъй като страната започна да се възстановява от срива, причинен от пандемията от COVID-19, съобщиха от Конфедерацията на британската индустрия (CBI), цитирани от Ройтерс.

Тримесечното проучване на производителите също така показва съживяване на инвестиционните планове и намеренията за наемане на повече служители, както и продължаващите опасения относно по-високите разходи.

„Поетапното отваряне повдигна настроението сред фирмите, по-специално за ускоряване на поръчките, заетостта и инвестиционните планове“, каза главният икономист на CBI Рейн Нютън-Смит.

„Въпреки това нарастващите разходи са все по-голяма грижа за много бизнеси и изглежда оказват възходящ натиск върху цените, тъй като фирмите се опитват да защитят маржа си“, обясни той.

Тримесечният показател за бизнес оптимизъм, базиран на проучване на 288 производители между 24 март и 14 април, е скочил до +38 пункта, най-високото ниво от април 1973 г. и в сравнение с -22 пункта през януари.

CBI CBI

Плановете за инвестиции в заводи и машини са на най-високото равнище от юли 1997 г., като някои фирми се опитват да се възползват от временното данъчно облекчение, обявено от финансовия министър Риши Сунак.

„Производителите са много по-оптимистични за бъдещето, сега, когато Brexit е до голяма степен в огледалото им за обратно виждане и световната търговия се възстановява“, каза икономистът Самюел Томс от Pantheon Macroeconomics.

Ръстът на поръчките за износ е най-високият от април 2019 г.

Британската икономика се сви с почти 10% миналата година, което е най-големият годишен спад през последните 300 години, а Международният валутен фонд очаква тя да нарасне с малко над 5% тази и следващата година.

Фабриките не бяха пряко засегнати от по-строги правила за блокиране, въведени в началото на годината за контрол на разпространението на COVID-19, но много от техните клиенти бяха.

Ограниченията започнаха да се разхлабват след пускането на ваксините, като магазините за продажбата на стоки не от първа необходимост отвориха врати на 12 април, а заведенията и ресторантите възобновиха обслужването на открито.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още