IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът сред германските износители се върна на нивото от 2018 г.

Добрата икономическа активност в Китай и нарастващото производство в САЩ помагат на германските износители

12:04 | 23.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Настроението сред германските износители е на най-високото си ниво от почти две години и половина с оглед на очаквания подем при ключови търговски партньори като САЩ и Китай. Барометърът за експортните очаквания на индустрията се повиши през февруари от 7,5 на 10,7 пункта, както обяви във вторник Мюнхенският институт Ifo, цитирайки своето месечно проучване сред 2300 компании.

По-висока стойност е наблюдавана за последно през септември 2018 г.

„Добрата икономическа активност в Китай и нарастващото производство в САЩ помагат на германските износители“, казва президентът на Ifo Клеменс Фюст. Двете най-големи икономики в света са най-важните купувачи на стоки, произведени в Германия.

Химическата индустрия и машиностроителните компании очакват значителен ръст в чуждестранния си бизнес. Същото се отнася и за машиностроенето.

„Производителите на автомобили успяха да преодолеят тримесечното си дъно“, обяснява Фюст. „Сега очакват повече поръчки от чужбина“.

За производителите на електрическо оборудване очакванията за износ се повишиха дори до най-високото си ниво от февруари 2018 г. За мебелната промишленост и облеклото, от друга страна, външният пазар остава труден - компаниите от тези сектори предполагат, че продажбите ще се свият значително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още