Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Оптимизмът сред германските износители се върна на нивото от 2018 г.

Добрата икономическа активност в Китай и нарастващото производство в САЩ помагат на германските износители

Оптимизмът сред германските износители се върна на нивото от 2018 г.

Снимка: Bloomberg LP

Настроението сред германските износители е на най-високото си ниво от почти две години и половина с оглед на очаквания подем при ключови търговски партньори като САЩ и Китай. Барометърът за експортните очаквания на индустрията се повиши през февруари от 7,5 на 10,7 пункта, както обяви във вторник Мюнхенският институт Ifo, цитирайки своето месечно проучване сред 2300 компании.

Още по темата

По-висока стойност е наблюдавана за последно през септември 2018 г.

„Добрата икономическа активност в Китай и нарастващото производство в САЩ помагат на германските износители“, казва президентът на Ifo Клеменс Фюст. Двете най-големи икономики в света са най-важните купувачи на стоки, произведени в Германия.

Химическата индустрия и машиностроителните компании очакват значителен ръст в чуждестранния си бизнес. Същото се отнася и за машиностроенето.

„Производителите на автомобили успяха да преодолеят тримесечното си дъно“, обяснява Фюст. „Сега очакват повече поръчки от чужбина“.

За производителите на електрическо оборудване очакванията за износ се повишиха дори до най-високото си ниво от февруари 2018 г. За мебелната промишленост и облеклото, от друга страна, външният пазар остава труден - компаниите от тези сектори предполагат, че продажбите ще се свият значително.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Изабел Шнабел: Увеличението на реалните лихви може да спъне растежа