IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът сред малкия бизнес в САЩ се повишава до най-високото ниво от 2004 г.

Подобряването на нагласите освен това се случва и с най-бърз темп от 1980 г.

15:43 | 10.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Оптимизмът сред малките компании в САЩ се повишава през декември с най-бърз темп от 1980 г., тъй като очакванията за икономиката се подобриха значително след президентските избори, съобщава Bloomberg.

Индексът на Националната федерация на независимия бизнес скача със 7,4 пункта през декември до 105,8 пункта, което е най-високото ниво от края на 2004 г. Тогава стойността достигна 98,4 пункта.

При седем от 10-те компонента на измерителя се наблюдават повишения през декември. 73% от месечния ръст се дължи на подобрени очаквания за продажбите и икономиката.

Повече компании казват, че планират да увеличат инвестициите и да продължат да наемат персонал. Това отразява оптимизма за плановете на новоизбрания президент Доналд Тръмп да стимулира икономиката чрез дерегулации, данъчна реформа и инфраструктурни разходи.

„Отдавна не сме виждали такива стойности“, казва Хуанита Дъган, президент и главен изпълнителен директор на Националната федерация на независимия бизнес. „Малкият бизнес е готов да се развие и това може да вещае само добро за американската икономика. Собствениците на компании се чувстват по-добре при поемането на рискове и предприемането на инвестиции“, посочва тя.

Докладът на федерацията се основава на проучване сред 619 собственици на малки компании към 28 декември. Малките фирми представляват над 99% от всички работодатели в САЩ по данни на Агенцията за малкия бизнес. За малка компания се счита независимо предприятие с не повече от 500 служители.

50% от участниците в проучването – най-големият дял от март 2002 г. - казват, че очакват по-добри бизнес условия през следващите шест месеца. Това е с 38 процентни пункта над дела от ноември. Делът на фирмите, които очакват по-високи продажби, скача с 20 процентни пункта до 31%. Около 29% казват, че ще увеличат капиталовите разходи през следващите шест месеца. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още