IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още един централен банкер напуска Фед

Рандал Куарълс, заместник-председателят на Фед, отговарящ за банковия надзор, напуска в края на годината

13:01 | 09.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Рандал Куарълс. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Рандал Куарълс. Снимка: Bloomberg LP

Гуверньорът на Федералния резерв Рандъл Куорлс заяви в понеделник, че ще подаде оставка към края на тази година, давайки на президента Джо Байдън възможност да назначи до четирима банкери в седемчленния Борд на централната банка през следващите месеци, докато преценява и как да процедира по отношение на поста на председателя на Фед.

Куорлс беше назначен за четиригодишен мандат през октомври 2017 г. от тогавашния президент Тръмп. Той бе заместник-председател на Фед, отговарящ за банковия надзор, позиция, създадена от преразглеждането на финансовите регулации Дод-Франк през 2010 г. Оставката му тази година беше до голяма степен очаквана, защото мандатът на Куорлс като заместник-председател изтече през миналия месец. Освен това мандатът му начело на отделен международен регулаторен орган, Съвета за финансова стабилност, изтича следващия месец.

Мястото му в борда на Фед би му позволило да остане като гуверньор до 2032 г. 

В писмо с две изречения до Байдън, публикувано от Фед в понеделник, Куорлс казва, че причината за оставката му е изтичането на мандата му като заместник-председател.

Байдън наследи едно вакантно място в борда на Фед, когато стана президент, но може да получи поне още едно, след като мандатът на заместник-председателя на Фед Ричард Кларида изтече през януари.

Освен това Байдън е близо до това да обяви дали ще предложи втори мандат на председателя на Фед Джером Пауъл преди изтичането на мандата му през февруари. Белият дом обмисля да разкрие списък с назначения по същото време, когато президентът обявява решението си за председателя на Фед.

Оставката на Куорлс премахва потенциална пречка, ако Байдън избере да назначи отново републиканеца Пауъл на поста, защото някои либерални критици се противопоставят на преназначаването му с мотива, че това ще отнеме възможността на демократите да контролират поне половината места в борда на Фед. С напускането на Куорлс президентът ще може да назначи три позиции в борда, без да се включва и председателят, който заедно с управителя на Фед Лаел Брейнард, демократ, която беше назначена от тогавашния президент Обама, ще осигури за демократите половината от членовете на борда.

„В крайна сметка това гарантира, че ако Белият дом реши да преноминира Пауъл, той ще има няколко други възможности, с които да смекчи натиска на прогресивистите и да измести баланса на настроенията в борда на Фед по въпроси като банковото регулиране и околната среда“, казва пред WSJ Кришна Гуха, заместник-председател на Evercore ISI.

Решението за председателя на Фед създаде разделение между демократите, като една група настоява Пауъл да бъде сменен, така че централната банка да може да бъде ръководена от някой, който по-ясно ще преследва прогресивни приоритети по отношение на банковото регулиране и изменението на климата. Тази фракция е особено недоволна от дневния ред на Куорлс относно банковото регулиране. Другата група твърди, че двупартийната подкрепа за Пауъл е изолирала целите му за насърчаване на по-силно възстановяване на пазара на труда спрямо атаки, които биха могли да станат по-партийни, ако демократ оглави централната банка.

Байдън е провел отделни срещи миналия четвъртък в Белия дом с Пауъл и Брейнард, докато обмисля кого да посочи за ръководител на централната банка. Макар че Пауъл се разглежда като фаворит, защото се радва на подкрепата на министъра на финансите Джанет Йелън, Брейнард е най-вероятният кандидат да го наследи, ако не му бъде предложен нов мандат. Ако Пауъл остане като председател, самата Брейнард може да бъде помолена да заеме един от двата поста на заместник-председател.

Президентът каза пред репортери през миналата седмица, че не е взел решение, но че ще обяви избора „доста бързо“. Обикновено президентите обявяват своите номинации за председател на Фед до началото на ноември, за да дадат на Сената достатъчно време, за да потвърди избора им. За всяка от последните четири номинации за председател на Фед Сенатът се събра за изслушване за потвърждение не по-късно от 3 декември.

Допълнителното място в борда на Фед може да облекчи други решения на Белия дом по отношение на централните банкери.

Например в администрацията обмислят двама кандидати за съществуващата свободна позиция в борда: Уилям Спригс, главен икономист в AFL-CIO; и Лиза Кук, професор по икономика и международни отношения в Мичиганския щатски университет, която е фаворит на председателя на банковата комисия на Сената Шерод Браун. И двамата кандидати биха могли да влязат в историята, защото Фед никога не е имал за член в Борда икономист от лейбъристка организация, нито чернокожа жена.

Централните банкери на Фед са изправени пред деликатно политическо решение, тъй като силното икономическо възстановяване претовари глобалните вериги за доставки и доведе инфлацията до най-високите ѝ нива от повече от десетилетие.

Служителите на Фед не искат да реагират прекалено, като повишат лихвените проценти и охладят икономиката, ако затрудненията във веригите на доставки избледнеят с течение на времето. Но те също така не искат да реагират недостатъчно, тъй като работодателите повишават заплатите, което може да подхрани един по-традиционен инфлационен цикъл.

Кларида каза в понеделник, че очаква инфлацията, която според предпочитания показател на Фед се е ускорила с 4,4% през септември спрямо година по-рано, да се забави през следващата година, тъй като затрудненията се разсейват. Текущите показания за този параметър са много по-високи от желаното „умерено надвишаване“ на целта на Фед от 2%, каза той, добавяйки: „Не бих смятал повторното подобно представяне през следващата година за успех на централните банкери“.

Куорлс последователно подкрепяше Пауъл по отношение на паричната политика. Двамата мъже за първи път работят заедно в Министерството на финансите в началото на 90-те, когато Пауъл се обажда на бившата си адвокатска кантора, за да му препоръчат някой, който може да наеме като асистент. Те са предложили Куорлс, който по-късно работи на висши позиции в Министерството на финансите в администрацията на Джордж У. Буш, преди да поеме позиции в частни финансови компании.

Напускането на Куорлс от позицията на най-влиятелния банков регулатор на правителството не се очаква да окаже някаква промяна в политиката в краткосрочен план, тъй като през миналия месец Фед реши, че след изтичането на мандата му позицията ще бъде прехвърлена на комисия от трима души, на която той е член.

Все пак Фед трябва да взема няколко важни решения, освен по паричната политика, която може да бъде забавена, докато администрацията на Байдън не изясни своите намерения за лидерския пост. Тези точки от дневния ред включват важна потенциална промяна в начина, по който Фед отчита депозитите, държани в централната банка, към съотношенията на ливъридж на банките и предстоящ документ за предимствата и недостатъците от пускането на дигитален долар на Фед.

Банковата система на САЩ, която Куорлс надзираваше, излиза от пандемията в силно финансово здраве отчасти поради агресивната реакция от страна на централните банкери през миналата година, която спря паниката и засипа икономиката с пари. Фед временно ограничи изплащането на дивиденти и обратното изкупуване на акции след удара на пандемията през март 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още