IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още един измерител потвърди засилващия се инфлационен натиск в Япония

Данните едва ли ще променят подхода на Японската централна банка за поддържането на ниски лихви

11:52 | 26.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Takaaki Iwabu/Bloomberg</em></p>

Снимка: Takaaki Iwabu/Bloomberg

Темпът на растеж на ценовия индекс на производствените цени в услугите, измерващ цените, които компаниите в Япония си начисляват една на друга за услугите си, е достигнал най-високото си годишно равнище през април от над две години насам, съобщи Ройтерс.

Това е сигнал за засилването на инфлационния натиск в третата по големина икономика в света.

Индексът на производствените цени в услугите се е увеличил с 1,7% на годишна база през април, докато годишното увеличение през март е било в размер на 1,3%, показват данните на Японската централна банка (ЯЦБ). Резултатът маркира най-голямото увеличение от февруари 2020 г .

Движението е предизвикано основно от нарасналите разходи за доставки в чужбина, но таксите, начислявани за наем, хотели и реклама, също са били по-големи, след като все повече компании в сектора на услугите започнаха да прехвърлят разходите си върху потребителите.

Гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода многократно е защитавал поддържаните ниски лихвени проценти, посочвайки, че скорошното ускоряване на инфлацията може да бъде устойчиво, единствено ако е подкрепено със стабилно вътрешно търсене.

"В Япония заплатите нараснаха, но нивото на растеж продължава да е умерено", каза Курода в свое изявление в сряда.

"Честосрещано предизвикателство за всяка страна е да определи размера и устойчивостта на инфлационния натиск. Когато се прави това, е важно да се преценят три цени, а именно тези на стоките и услугите, заплатите и тези на суровините", смята централният банкер.

Данните миналата седмица показаха, че основната инфлация в Япония през миналия месец за пръв път е надминала целевото равнище на ЯЦБ от 2% от седем години насам.

Основният индекс на потребителските цени е нараснал с 2,1% на годишна база, като увеличението засилва пазарния скептицизъм, че ЯЦБ ще продължи да поддържа ултраразхлабената си парична политика, особено след като домакинствата страдат под инфлационния натиск без значителен ръст на заплатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още