Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Още служители на Фед потвърдиха сигналите на Пауъл за покупките на облигации

Управителят на Фед Сан Франциско Местър сподели, че би подкрепила прекратяване на програмата през първото тримесечие или в началото на второто тримесечие на 2022 г.

Още служители на Фед потвърдиха сигналите на Пауъл за покупките на облигации

Снимка: Bloomberg L.P.

Още служители на Федералния резерв на САЩ защитиха тезата за ускоряване на премахването на политическата подкрепа на фона на ускоряващата се инфлация, потвърждавайки посланието на управителя на централната банка Джером Пауъл по-рано тази седмица, съобщава Bloomberg.

„Със сигурност бих подкрепил решението на Комисията (по отворения пазар) да съкрати времето до края на програмата за изкупуване на активи“, заяви Рандъл Куарълс, който ще се оттегли като служител на Фед по-късно този месец. 

Още по темата

Според Пауъл служителите трябва да обмислят прекратяване на изкупуването на облигации по-рано от очакваното на предстоящата си среща през декември. Той предупреди, че новият вариант на Covid-19 е заплаха за перспективите както за заетостта, така и за инфлацията, като същевременно отбеляза, че рисковете от повишен ценови натиск очевидно са нараснали.

Ясният сигнал на Пауъл за потенциален политически ход изненада пазарите на фона на опасенията за влошаване на икономическото възстановяване

Забележките на Куарълс се припокриват с коментарите на управителя на Фед в Атланта Рафаел Бостик и Мери Дейли от Сан Франциско, които повториха твърдението, че може да е уместно да се намалят покупките на активи от Фед с по-бързи темпове. Гуверньорът на Фед за Кливланд Лорета Местър потвърди подобна възможност по време на интервю за Bloomberg в сряда вечерта.

Местър сподели, че би подкрепила прекратяването на програмата през първото тримесечие или началото на второто тримесечие през следящата година. Бостик би подкрепил прекратяване на програмата преди края на първото тримесечие.

На своето двудневно заседание в средата на декември служителите на Фед ще актуализират своите тримесечни икономически прогнози, както и тези за лихвените проценти.

Бостик посочи, че ако инфлацията остане ускорена по-дълго от очакваното през следващата година, централната банка може да издърпа датата, на която възнамерява да повиши лихвените проценти.

„Току-що видях прогноза на ОИСР от тази сутрин, която предполага, че инфлацията в САЩ може да остане над 4% през 2022 г.“, сподели Бостик, визирайки Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. „Ако е на такова ниво, мисля, че бихме имали добър аргумент да издърпаме датата за увеличаване на лихвените проценти и може би да направим дори повече от това, което очертах“, добавя той.

Бостик подчерта, че предпочита „бавен и стабилен“ темп на увеличение.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Китайската икономика е нараснала с 8,1% през 2021 г., но ръстът се забавя