IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още служители на Фед потвърдиха сигналите на Пауъл за покупките на облигации

Управителят на Фед Сан Франциско Местър сподели, че би подкрепила прекратяване на програмата през първото тримесечие или в началото на второто тримесечие на 2022 г.

22:50 | 02.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Още служители на Федералния резерв на САЩ защитиха тезата за ускоряване на премахването на политическата подкрепа на фона на ускоряващата се инфлация, потвърждавайки посланието на управителя на централната банка Джером Пауъл по-рано тази седмица, съобщава Bloomberg.

„Със сигурност бих подкрепил решението на Комисията (по отворения пазар) да съкрати времето до края на програмата за изкупуване на активи“, заяви Рандъл Куарълс, който ще се оттегли като служител на Фед по-късно този месец. 

Според Пауъл служителите трябва да обмислят прекратяване на изкупуването на облигации по-рано от очакваното на предстоящата си среща през декември. Той предупреди, че новият вариант на Covid-19 е заплаха за перспективите както за заетостта, така и за инфлацията, като същевременно отбеляза, че рисковете от повишен ценови натиск очевидно са нараснали.

Ясният сигнал на Пауъл за потенциален политически ход изненада пазарите на фона на опасенията за влошаване на икономическото възстановяване

Забележките на Куарълс се припокриват с коментарите на управителя на Фед в Атланта Рафаел Бостик и Мери Дейли от Сан Франциско, които повториха твърдението, че може да е уместно да се намалят покупките на активи от Фед с по-бързи темпове. Гуверньорът на Фед за Кливланд Лорета Местър потвърди подобна възможност по време на интервю за Bloomberg в сряда вечерта.

Местър сподели, че би подкрепила прекратяването на програмата през първото тримесечие или началото на второто тримесечие през следящата година. Бостик би подкрепил прекратяване на програмата преди края на първото тримесечие.

На своето двудневно заседание в средата на декември служителите на Фед ще актуализират своите тримесечни икономически прогнози, както и тези за лихвените проценти.

Бостик посочи, че ако инфлацията остане ускорена по-дълго от очакваното през следващата година, централната банка може да издърпа датата, на която възнамерява да повиши лихвените проценти.

„Току-що видях прогноза на ОИСР от тази сутрин, която предполага, че инфлацията в САЩ може да остане над 4% през 2022 г.“, сподели Бостик, визирайки Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. „Ако е на такова ниво, мисля, че бихме имали добър аргумент да издърпаме датата за увеличаване на лихвените проценти и може би да направим дори повече от това, което очертах“, добавя той.

Бостик подчерта, че предпочита „бавен и стабилен“ темп на увеличение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още