IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основната инфлация в Испания се ускори до 27-годишен връх

Темпът на покачване на потребителските цени отново се върна към възходящата си тенденция, след като се забави през април

12:58 | 10.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Emilio Parra Doiztua/Bloomberg</em></p>

Снимка: Emilio Parra Doiztua/Bloomberg

Потребителските цени в Испания са записали годишен ръст от 8,7% през май, ускорявайки темпа си на растеж спрямо нивото от април от 8,3%, показват данните на националната статистическа служба на страната, публикувани в петък, пише Ройтерс.

Междувременно основната инфлация, извън цените на храните и енергията, се е ускорила до най-високото си ниво от 1995 г. насам, достигайки 4,9% на годишна база. За сравнение - през април тя се равняваше на 4,4%.

Официалната статистика показа, че горивата са станали с 15% по-скъпи спрямо същия период година по-рано, а цените на храните и безалкохолните напитки са записали ръст от 11% за година.

През април темпът на покачване на показателя се забави, след като достигна 40-годишен връх през март от 9,8%, но през миналия месец измерителят отново е започнал да се покачва.

Руската инвазия в Украйна в края на февруари предизвика ефект на доминото, при който темпът на растеж на потребителските цени започна да се ускорява в редица страни. Въпреки това испанското правителство очаква инфлацията да забави своя темп през следващите месеци.

В четвъртък Европейската централна банка (ЕЦБ) прекрати дългоподдържаните си стимули и заяви, че през юли ще предприеме първото лихвено повишение от 2011 г. насам, последвано от евентуален по-голям ход през септември.

Индексът на потребителските цени, хармонизиран с Европейския съюз (ЕС), е записал повишение от 8,5% на годишна база в съответствие с очакванията на икономистите, анкетирани от медията. За сравнение - месец по-рано увеличението се равняваше на 8,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още