IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От Лагард до Шнабел - ЕЦБ в опит да успокои Европа заради инфлацията

Централните банкери изразиха увереност, че омикрон вариантът не е твърде голяма причина за тревога

13:14 | 29.11.21 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Представители на Европейската централна банка (ЕЦБ) се опитаха да успокоят гражданите, изправени пред невиждано от поколение ускорение на инфлацията, че натискът върху разходите за живот няма да е дълготраен. В същото време те изразиха увереност, че омикрон вариантът не е твърде голяма причина за тревога, предава Bloomberg.

От председателя на ЕЦБ Кристин Лагард, появила се в предаване по италианска телевизия, до Изабел Шнабел, член на изпълнителния съвет, с интервю на живо у дома, централните банкери се опитаха да поемат контрола над реториката в седмица, в която предстоят нови данни за потребителските цени и подновени опасения за растежа.

Инфлацията в Испания се е ускорила до почти 30-годишен връх от 5,6% през ноември, стана ясно от официални данни в понеделник, а тези за инфлацията в Германия по-късно през деня се очаква да са подобни. Икономистите очакват данните за еврозоната във вторник да покажат инфлация от 4,5%, което би бил най-бързият ръст на цените в историята на единната валута.

„Много добре мога да разбера, че много хора изпитват опасения“, каза Шнабел за германската ZDF в понеделник. „Това е свързано с изключителната икономическа ситуация“, заяви тя, цитирайки необичайните базови ефекти и увеличенията в цените на енергията и суровините.

Внезапната поява на омикрон варианта на коронавируса също засилва предизвикателството в комуникацията на ЕЦБ. Докато централните банкери се опитват да уверят гражданите, че увеличенията на цените са временни, възможността за нови блокади е нов източник на сигурност, който те искат да удържат.

„Има риск, но мисля, че научихме много, познаваме този враг, знаем инструментите, които трябва да ползваме и предпазните мерки, които трябва да предприемем, хората се ваксинират, има нови терапии“, каза Лагард за италианската RAI 3 в неделя вечерта. В същото време „инфлацията, която виждаме, е свързана с временни феномени и за страна като Италия особено тя се дължи на повишението на енергийните разходи“, заяви тя.

Колегата ѝ – гуверньорът на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало, отправи подобно послание на конференция, настоявайки, че големите увеличения на цените са временни, докато в същото време се опита да звучи спокоен за коронавируса.

„Трябва да следим отблизо последните развития около Covid”, каза той, макар че омикрон вариантът „не би трябвало да промени твърде много икономическите перспективи“.

ЕЦБ реагира на новините за новия вариант, както и на тревожните заглавия за инфлацията, докато се готви за голямо решение за бъдещето на стимулите в средата на декември.

„Очакваме ноември да се окаже пиков“, каза Шнабел по повод ръста на потребителските цени, прогнозирайки, че инфлацията в еврозоната ще се понижи обратно до целта от под 2%. Като единствен член от Германия в 6-членния борд на ЕЦБ, тя пое ролята да обяснява политиките на обществото у дома след период на отчуждаване на избирателите от институцията.

Самата Шнабел в момента е най-откритият привърженик на по-стегната политика в изпълнителния съвет. Тя заяви пред Bloomberg миналата седмица, че инфлационните рискове в момента са „изкривени във възходяща посока“.

Гуверньорът на Испанската централна банка Пабло Ернандес де Кос, в явно противоречие с Шнабел, предупреди в понеделник да се избягват всякакви преждевременни оттегляния на парични стимули.

„Инфлацията ще започне да се забавя много значително през второто тримесечие на 2022 г.“, каза той на банков форум в Мадрид в понеделник. „Паричните и фискалните политики трябва да избягват преждевременно премахване на стимули“.

Решението на ЕЦБ през декември ще определи параметрите на политиките за изкупуване на облигации след планирания край на спешната пандемична програма през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Това, че изход няма, с препратка към "спасението" в шиткойните ли е? :) Разбира се, че има изход и той е в плавно повишаване на лихвите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
cherney
преди 2 години
Повишаване на лихвен процент до размер, който да отговори на настоящата инфлация е невъзможно, щото тая лавина от няколкостотин трилиона щатски долара дълг няма да може да се обслужва. В момента сме в омагьосан кръг. Изход няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Вместо да дрънкате глупости, вдигайте лихвите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
вируса и пандемията нямат нищо общо, но добре се използват за плашило в сегашната ситуация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
*** = паpaзити ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
ами имам фенове ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
много се съмнявам , че инфлацията ще спадне до здравословни нива в близките 3-4 дори 5 години ... първо вирусът няма да стане ендемичен в близките 3-4 години , заради ниските нива на ваксинация , и неясната му природа , бързите мутации ... второ , олабването на бюджетите си е проинфлационно отвсекъде и няма скоро да спре ... трето в азия пикът на раждаемостта все още предстои , съответно борбата за ресурси , разбирай наддаването , ще продължи , и както сам си написал , това ще оскъпява всичко ... :))) ... не е лошо нещо инфлацията ... стимулира креативността и изчиства търсенето и предлагането от *** ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 2 години
Kато гледам колко минуси са ти сложили,май освен зелеви листа в черепната кутия няма нищо друго .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Yanis83
преди 2 години
Лошото в случая е,че се спекулира с ресурси чиято цена се повишава до неразумни нива.Електроенергия,горива,торове в земеделието.Поскъпването на тези ресурси сега,ще повлече всичко нагоре.Високата им цена сега ще дава отражение минимум година напред.Една година е оптимистична прогноза,ако цените на тези ресурси се нормализират до февруари-март.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
напротив , насърчава се , когато си плащаш данъците ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още