IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отрицателните лихви трябва да изчезнат през септември, смята представител на ЕЦБ

Някои членове на еврозоната може да изпаднат в техническа рецесия, но не зависи от ЕЦБ да реши всички проблеми на Европа, смята Петер Кажимир от ЕЦБ

15:41 | 21.06.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да сложи край на отрицателните лихвени проценти през септември. Такова мнение изрази членът на Управителния съвет на банката Петер Кажимир, цитиран от Bloomberg.

"Отрицателните лихви трябва да са в историята до септември", каза централният банкер пред репортери в Братислава във вторник, като допълни, че има консенсус, че увеличение от 50 базисни пункта (б.п.) е "много вероятно".

На последното си заседание през юни регулаторът пое ангажимент да повиши лихвите в края на юли, започвайки с ръст от 0,25 процентни пункта. Това ще е първият такъв ход от над десетилетие насам. В понеделник гуверньорът Кристин Лагард коментира, че устойчив курс на допълнителни лихвени повишения би бил уместен след септември - изказване, което подчерта плана на ЕЦБ да предприеме серия от лихвени увеличения.

Като се има предвид фактът, че ЕЦБ трябва да затегне паричната политика на фона на по-слаби макроикономически условия, някои членове на еврозоната може да попаднат в "техническа рецесия" (свиване на икономиката за две поредни тримесечия - б.а.), смята Кажимир.

На въпрос за инструмент на ЕЦБ в помощ на цялостта на еврозоната Кажимир посочи, че страните трябва да решат собствените си проблеми и банковият и фискален съюз би трябвало да е завършен.

"Не трябва да забравяме, докато създаваме такъв инструмент, че не зависи от ЕЦБ да реши всички проблеми на Европа. Когато говорим за фрагментация, често става въпрос за това, че се чука на грешната врата. Ключът за европейските икономи е да се модернизират, да бъдат по-устойчиви, изправени пред проблеми", допълни Кажимир.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Човека ти казва-оправяй се бре На въпрос за инструмент на ЕЦБ в помощ на цялостта на еврозоната Кажимир посочи, че страните трябва да решат собствените си проблеми и банковият и фискален съюз би трябвало да е завършен."Не трябва да забравяме, докато създаваме такъв инструмент, че не зависи от ЕЦБ да реши всички проблеми на Европа. Когато говорим за фрагментация, често става въпрос за това, че се *** на грешната врата. Ключът за европейските икономи е да се модернизират, да бъдат по-устойчиви, изправени пред проблеми", допълни Кажимир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Ама как така ?Какви ги приказвате ?В България набълбукалите се с кредити очакват някой пак да ги спасява,я държавата я някой друг ,взимат кредити и сега хоп имало война и трябвало лихвите им да са ниски или държавата да им поемела поскъпването на кредитите ,а га ядоха кифтета не риваха имаше една приказка ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
pass
преди 1 година
Добре, да изчезват отрицателните лихви през Септември, но нека да не е този Септември, а по-нататък. Няма за къде да се бърза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още