IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Озбърн: Великобритания трябва да съкрати разходи за 25 млрд. лири

Ако това не се случи, британската икономика ще се върне на нулата, заяви финансовият министър

15:52 | 06.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Финансовият министър на Великобритания Джордж Озбърн.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Финансовият министър на Великобритания Джордж Озбърн. Снимка: Ройтерс

Британското правителство ще трябва да осигури още 25 млрд. британски лири от съкращения в бюджета, каза финансовият министър Джордж Озбърн днес, цитиран от MarketWatch. Това трябва да се случи, за да се намалят правителствените заеми и да се подпомогне възстановяването на икономиката след изборите през 2015 г.

И преди Озбърн е обръщал внимание, че партията му ще търси съкращения на разходите, ако отново е на власт след предстоящите избори, но без да задава рамки на икономиите.

„Трябва да намерим още 25 млрд. лири от съкращения след изборите“, каза той в интервю. „Ако не продължим работа в тази насока, ще се върнем в изходяща позиция, с разрушена икономика“.

Думите на финансовия министър идват в началото на година, която обещава продължителен растеж за британската икономика, която изненада специалистите със силното си представяне през 2013 г. Тя се е разширила с 1,4% през изминалата година, а растежът през 2014 г. се очаква да е 2,4%, според данни на Службата за бюджетна отговорност.

Положителната перспектива пред икономиката беше подкрепена от проучване върху сектора на услугите, публикувано днес. Месечният индекс на доставчика на данни Markit е слязъл до 58,8 пункта през декември, спрямо 60 през ноември, но остава много над нивото от 50, което обозначава растеж.

Това, както и подобни проучвания на PMI индекса в секторите на строителството и промишлеността, предполага растеж на БВП от 1% през последното тримесечие на календарната 2013 г. Като се прибави към цялостния годишен растеж, последният достига приблизително 1,9% - най-високо ниво от 2007 г. насам.

Въпреки положителните прогнози обаче Озбърн се фокусира върху нуждата от съкращения в бюджета в първата си реч за 2014 г. „Дефицитът намаля. Това е добрата новина. Лошата е, че ни чака още дълъг път“, посочи той.

Финансовият министър успокои, че пенсионерите ще бъдат единствените, върху чиито средства няма да бъде посягано, потвърждавайки обещанието на премиера Дейвид Камерън за по-високи пенсии.

„Ангажиментът, който поехме към пенсионерите се основава на ценности, към които ние ще продължим да се придържаме. Смятам, че хората могат да бъдат сигурни, че всяко правителство на Консервативната партия ще се грижи за възрастните, които са се трудили усърдно през целия си живот“, заяви той.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още