IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Вълков: Скъпият долар е заради разминаващите се действия на Фед и ЕЦБ

Трендът може да се окаже точно обратен, ако не се стигне до увеличение на лихвата в САЩ до есента, смята директорът на „Конкорд Асет Мениджмънт“

08:21 | 16.03.15 г. 5
П. Вълков: Скъпият долар е заради разминаващите се действия на Фед и ЕЦБ

През тази година за първи път от 2007 година се вижда разминаване на действията на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Федералния резерв, коментира в ефира на БНТ директорът на „Конкорд Асет Мениджмънт“ Петко Вълков.

Той посочи, че в САЩ ще очаква увеличение на основния лихвен процент за първи път от седем години. В същото време в Европа започва политика по количествени облекчения и печатане на евро и очакванията са това да продължи и през 2016 година. Ето защо за него не е изненада по-високата стойност на долара спрямо единната европейска валута.

Вълков обаче беше категоричен, че трендът може да се окаже точно обратен, ако не се стигне до увеличение на лихвата в САЩ до есента.

Той посочи, че през миналата седмица е имало „извънреден натиск” на валутните пазари. На 9 март ЕЦБ за първи път започна да изкупува държавни ценни книжа и от това са се възползвали инвеститори извън еврозоната. Те са се освободили от тези позиции и са закупили долари. Това е е причината за рязкото повишение на стойността на щатската валута спрямо еврото, обясни експертът.

Вълков беше категоричен, че по-скъпият долар е „много добра новина за българската икономика”, защото крайният ефект от това е насърчаване на европейската икономика, особено Германия, която разчита на износа. Това ще има положителен ефект и върху България, очаква още експертът.

Как се отразява по-високата стойност на щатската валута върху потребителите коментира и кредитният специалист Тихомир Тошев. За него случващото се на валутните пазари в момента не оказва сериозно влияние у нас, защото доходите са в левове, а спестяванията – основно в левове и евро. За кредитите в долари обаче може да се очаква увеличаване на вноските.

И двамата експерти са категорични, че в момента не е необходимо да се обръщат спестявания в долари и кредити в евро. Като цяло на пазара вече се усеща поскъпването на щатския долар – увеличават се цените на битовата електроника, която се внася от Азия, допълни Тошев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 9 години
*** мнооооооооо мижав ми се вижда за планинец :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Людени
преди 9 години
А защо "лесовъда" а не "планинеца" .... гора планина ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 8
lyusien
преди 9 години
Много се изнервям когато велики борсови специалисти започват да говорят глупости Тези хора трябва да са наясно че основния фактор които влияе върху силата да дадена валута е силата на неината икономика Това е положението в момента Силна американска икономика ниска безработица ниска инфлация и постоянно увеличаващи се продажби и нарастващи доходи докато еврото се влияе от много слаб ръст на европеиската икономика дефлация несигурност и бавна и нерешителна Е Ц Б Какво очаква да се случи големия анализатор Вълков - нарастващ долар паритет със еврото и швеицарския франк и истинското състезание започва Решаващите фактори ще бъдат -ПАЗАРЪТ И ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА ТРУДА По малко важните фактори са иновациите рекламата марките Това е положението Вълков
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
Ете как, можело да се запази стойността на дойлера, без да се покачва лихвата при фед - обезценява се единствения значим конкурент , ойрото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
data
преди 9 години
Най-видимият ефект ще е върху бюджета на държавата и странно защо никой не го коментира . Скъпия долар повишава базата за облагане на доларовият внос и най-вече горивата . Сега чакам лесовъда да почне да се пъчи по Тв-то колко много се е повишила събираемостта на данъците :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още