IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Падоан: ЕЦБ се готви за нови мерки по стимулиране на растежа

Банката може да направи много повече за блокиране на заплахата от дефлация, посочи италианският министър на финансите

17:02 | 19.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Падоан: ЕЦБ се готви за нови мерки по стимулиране на растежа

Италианският министър на финансите Пиер Карло Падоан е сигурен, че Европейската централна банка (ЕЦБ) се готви за още една стъпка по стимулиране на растежа и блокиране на заплахата от дефлация в еврозоната.

"Аз съм убеден, че може да се направи и повече. Уверен съм също така, че ЕЦБ се готви да предприеме нов ход, имайки предвид песимистичните данни за инфлацията, с които наскоро се сдобихме", посочи Падоан в интервю пред BBC Radio 5.

Неговите коментари дойдоха само няколко дни, след като на третата по големина икономика на Стария континент се върна обратно в рецесия през второто тримесечие.

Гледайки напред, бившият главен икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и развитието (ОИСР) призна, че правителството ще трябва да преразгледа своите бюджетни разчети, тъй като икономиката вероятно ще се представи по-лошо от очакваното. Въпреки това той не коментира никакви точни цифри.

"Това, което се променя, е, че възстановяването в Италия, а и в цяла Европа, ще отнеме малко повече време от очакваното", отбеляза той, цитиран от WBP Online.

"Реформите по отношение на растежа са ефективни, но те отнемат време, и след няколко тримесечия просто ще са недостатъчни. Аз все пак съм повече от уверен, че те ще доведат до ползи в средносрочен план", коментира още Пиер Карло Падоан.

През миналата седмица италианският премиер Матео Ренци се срещна с Марио Драги, само няколко дни след като президента на ЕЦБ призова Рим да предприеме по-дълбоки структурни реформи.

"Да, видях Драги вчера, аз често го виждам", заяви Ренци пред репортери в Милано след тайно посещение в частната вила на Драги, което бе оповестено от местно издание. Въпреки това министър-председателят отказа допълнителен коментар.

Срещата между двамата предизвика остри критики от дясноцентристката опозиция, която посочи, че Матео Ренци дължи на италианския народ по-пълно обяснение.

"Нормално ли е министър-председателят на една демократична страна да използва хеликоптер, за да се срещне с президента на ЕЦБ в тайна?", запита лаконично Ренато Брунета от "Форца Италия" – партията на експремиера Силвио Берлускони.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
studioaa
преди 9 години
Едва ли ще дочакаме QE докато Меркел е канцлер на Германия, а до края на мандата и остават поне 3 години. Япония и трябваха 24 години да се измъкне от дефлацията, на България и 240 няма да и стигнат за тази цел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още