IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията предизвика невиждан от 30 години дефицит в Германия

Публичните разходи са нараснали с 12,1% до 1,7 трлн. евро през 2020 г.

16:13 | 07.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Дефицитът в публичния сектор на Германия достигна 189,2 млрд. евро през 2020 г. заради пандемията от коронавирус, което е първият дефицит от 2013 г. и най-големият по размер след обединението на Германия преди три десетилетия, съобщи Ройтерс.

Пандемията, която досега отне над 77 хил. живота в Германия, опустоши най-голямата европейска икономика, въпреки че тя се оказа по-издръжлива, отколкото мнозина очакваха, отчасти поради продължаващото силно търсене от Китай.

Публичните разходи са нараснали с 12,1% до 1,7 трлн. евро през 2020 г., тъй като правителството се опита да направи всичко възможно, за да компенсира негативното въздействие на продължилите с месеци блокади. В същото време приходите от данъци са намалели с 3,5% до 1,5 трлн. евро, съобщи статистическата служба.

Периодът на екстремни разходи трябва да продължи, а германският финансов министър Олаф Шолц миналия месец обеща да направи всичко необходимо Германия да се измъкне от предизвикания от коронавирус икономически спад.

Държавата се опитва да се справи с третата вълна на вируса, като голяма част от бизнеса, включително барове, кина, театри и други остават затворени поне до края на този месец.

Въпреки това броят на хората с намалено работно време е намалял миналия месец, подкрепен от индустриалния сектор, който се възползва от силния износ, съобщи институтът Ifo в сряда.

Компаниите могат да съкратят работното време, подкрепени от правителствена схема, предназначена да избегне масови съкращения по време на кризата, която предоставя на компаниите помощи, за да задържат служителите на работа.

През март 2,7 милиона служители са били на съкратено работно време спрямо 2,9 милиона месец по-рано, изчисли Ifo.

Броят на хората, запазили работата си по тази схема, достигна връх от около 6 милиона души преди година, но непрекъснато нарастваше, откакто Германия влезе във втора блокада в края на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още