IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паричното предлагане в еврозоната с ръст от 0,8% през април

Кредиторите продължават да коригират своите баланси в навечерието на стрес тестовете на ЕЦБ

16:11 | 28.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Паричното предлагане в еврозоната с ръст от 0,8% през април

Паричното предлагане и кредитният растеж в еврозоната останаха слаби през април, като месечните потоци на банковите кредити за частния сектор отчетоха 21-ия си месец на свиване според данните на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Годишният темп на прираст на широкия паричен агрегат М3 достигна 0,8% през четвъртия месец на годината. Това предполага тенденция на забавяне в сравнение с ръстовете през февруари и март от съответно 1,3% и 1%, пише WBP Online.

Тенденцията на забавяне на M3 дойде, след като кредиторите продължават да коригират своите баланси в навечерието на т. нар. стрес тестове на банките, които ще проведе ЕЦБ.

В същото време ЕЦБ съобщи също, че свиването на кредитирането в частния сектор на еврозоната се е ограничило до -1,8% от -2,2% през предходния месец. Анализаторите очакваха частните заеми да спаднат с 2,1% през миналия месец.

Кредитирането на правителствата спадна с 0,9%, докато заемите за частния сектор намаляха с 2,5% на годишна база, оставайки без промяна спрямо март.

Последните прогнози на експертите са, че ЕЦБ ще намали още повече разходите по заемите като по този начин ще опита да стимулира инфлацията. Спекулациите за подобен ход успяха да понижат еврото до тримесечно дъно.

Ако подобни действия бъдат предприети и на практика, вероятно единната валута ще изгуби още позиции, въпреки че пазарните участници вече отчетоха риска от допълнителни стимули в цената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още