IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паундът може да е „големият победител“ от коронавирусната криза

Анализаторите от Standard Bank прогнозират, че британската валута ще поскъпне спрямо еврото до нива от 2016 г.

15:47 | 15.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<div>
	Снимка: Архив на Ройтерс</div>
<div>
	&nbsp;</div>
Снимка: Архив на Ройтерс
 

Коронавирусът измести Brexit от заглавията и за инвеститорите в британската валута това може да е много благоприятно. Паундът ще поскъпне до 80 пенса за евро - ниво, което не е достигнато след вота от 2016 г. за излизане от Европейския съюз, прогнозират от Standard Bank, цитирани от  Bloomberg. Пандемията означава, че крайният срок за търговска сделка през тази година може да бъде удължен или на Великобритания могат да бъдат предоставени по-благоприятни условия, се казва в съобщение на банката. в в

В същото време кризата хвърля светлина върху големите трудности, които изпитва ЕС за справяне с въпрос, който засяга различни страни от блока по много различен начин. „Мерките за финансова помощ все още не са достатъчни, за да си струва да заложите на еврото“, заявиха от  Societe Generale SA.

„Стигмата да се свързваме с ЕС - и по-специално с еврозоната - ще се засили в резултат на коронавирусната криза“, пише в бележка стратегът от Standard Bank Стивън Бароу. "Отдавна прогнозираме връщането към ниво то 80 пенса за евро през следващата година (поскъпване на паунда с близо 10%), но сега започваме да мислим, че това може да е твърде консервативно", добави той.

Това би означавало промяна в състоянието на валутата, която претърпя рязка разпродажба след решението за напускане на ЕС и отново, след като вирусът създаде необходимост за блокиране на Лондон, най-големият център за чуждестранна валута в света. Паундът достигна най-ниското си ниво спрямо долара за последните  35 години през миналия месец, тъй като трейдърите търсеха безопасността на „зелената валута“.

През последните седмици паундът се възстанови и сега се разменя на ниво от около 87 пенса за евро.

Стойността на еврото се понижи, тъй като в рамките на ЕС се забелязват сериозни противоречия относно споразумението за това каква спешна подкрепа трябва да бъде предоставена на икономиките, най-силно засегнати от коронавируса. Докато Италия и Франция призовават за съвместно емитиране на облигации, Германия и Холандия не са съгласни с този ход, оставяйки на Европейската централна банка задачата да осигури подкрепа.

„Икономическата спасителна лодка все още не е достатъчно голяма“, пише Кит Джукс, стратег в Societe Generale, във връзка със сделката за 540 милиарда евро (592 милиарда долара) седмица в подкрепа на региона, постигната от финансовите министри на държавите от ЕС през миналата. „Все още бих предпочел дълги позиции във валутната двойка паунд-долар“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още