IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паундът намери подкрепа след отказа на Шотландия да се отдели

Обещанията на Лондон за повече шотландска автономия ще ограничат печалбите на лирата, коментира експерт

09:41 | 19.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Паундът намери подкрепа след отказа на Шотландия да се отдели

Британската лира поскъпна в късните часове на азиатската търговия в петък, след като предварителните прогнози показаха, че шотландските избиратели са решили да останат в състава на Великобритания.

Паундът обърна тренда на спад от последните дни, добавяйки 0,30 на сто до 1,6449 долара. Малко по-рано по време на търговията валутната двойка GBP/USD се покачи дори до 1,6508, което бе най-доброто представяне от 2-ри септември насам.

Шотландските избиратели отхвърлиха независимостта и гласуваха в полза на оставането в състава на Обединеното кралство според частичните резултати от преброяването на повече от 60 на сто от подадените гласове. Временният резултат показва подкрепа от 54 на сто от гласувалите. Противоположната позиция пък са подкрепили 46 на сто от използвалите правото си на глас, които пък са били 84%.

От 23 избирателни окръга, където гласовете вече са преброени, 20 са гласували против независимост. Изключение правят град Глазгоу, Дънди, Западен Дъмбартън и Северен Ланакшър.

След новината британският премиер Дейвид Камерън е поздравил водача на противниците на независимостта на Шотландия Алистър Дарлинг, предаде Ройтерс.

"Говорих с Алистър Дарлинг и го поздравих за добре водената кампания", написа в Twitter Камерън, чиито позиции щяха да бъдат разклатени, ако бяха победили привържениците на независимостта.

По думите на стратега в Crеdit Agricole Адам Майърс, който предсказа победа за привържениците на обединена Великобритания, резултатът от вота вероятно ще тласне лирата над равнището отпреди септември в близост до 1,6605.

Въпреки това той изтъкна пред MarketWatch, че обещанията на Лондон за повече шотландска автономия, ако регионът остане във Великобритания, ще се задействат, което пък от своя страна вероятно ще ограничи до известна степен поскъпването на лирата.

"Шотландското "Не" не е вот за статуквото, и като такова поставя известна несигурност, която ще ограничи печалбите", коментира Майърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още