IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паундът поевтиня след неочакваното забавяне на инфлацията във Великобритания

Поевтиняването на горивата е в основата на понижението на цените, което ще осигури допълнителни възможности за стимулиране на ръста от АЦБ, смятат трейдъри

14:19 | 21.05.13 г.
Паундът поевтиня след неочакваното забавяне на инфлацията във Великобритания

Британската лира поевтиня, след като по-ниските цени на горивата доведоха до по-малко от очакваното ниво на потребителска инфлация от 2,4% на годишна база през април, съобщиха от британската Служба за национална статистика, цитирани от BBC.

През март инфлацията е останала без промяна на ниво от 2,8%.

Понижаващите се разходи за транспорт, включително самолетните билети, доведоха до първи спад на индекса на потребителските цени от септември 2012 г.

Хранителните стоки обаче са продължили да поскъпват, тъй като студеното време се очаква да се отрази неблагоприятно върху реколтата.

Измерена чрез продажбите на дребно, инфлацията се е забавила до 2,9% през април от 3,3% месец преди това.

Цените на бензина и дизела са се понижили съответно с 2,1 пенса и 3,9 пенса през април, посочиха от статистическата служба. В момента средната цена на бензина във Великобритания е 1,33 паунда за литър при 1,38 паунда за литър дизел.

След оповестяването на информацията британската валута поевтиня до 1,5184 долара за паунд при 1,5212 долара минути преди това, докато еврото поскъпна до 84,67 пенса от 84,58 пенса.

Отслабването на паунда се дължи на тълкуването на информацията от страна на трейдърите, според които данните осигуряват на новия управител на Английската централна банка Марк Карни допълнително пространство за стимулиране на икономическия растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още