IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паундът поевтинява след негативните икономически новини от Острова

Условията за бизнес в Австралия достигнаха повече от 4-годишно дъно

15:56 | 09.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Паундът поевтинява след негативните икономически новини от Острова

Британският паунд поевтинява спрямо повечето основни валути във вторник след оповестяването на по-слабите от очакваното данни от производствения сектор на Острова. Понижението подкрепи допълнително очакванията на инвеститорите за по-нататъшно смекчаване на паричната политика от страна на Английската централна банка (АЦБ), пише MarketWatch.

Курсът на паунда спрямо долара се смъква до 1,4871 в сравнение с 1,4950 в края на северноамериканската търговия в понеделник. Двойката бе достигнала ниво от 1,4981 по-рано през сесията във вторник, но отбеляза спад на фона на по-слабите от очакваното данни за производствения сектор във Великобритания. Промишленото производство се е понижило с 0,8 на сто през май в сравнение с април, докато индустриалното е останало без промяна на месечна база.

"Новината е разочарование на фона на оптимистичните данни за PMI индекса, който отбеляза ръст над 50 пункта през април", заяви Виктория Кларк, анализатор в Investec Securities.

Междувременно австралийският долар отбеляза известно възстановяване, търгувайки се за 0,9174 американски долара. „Австралиецът“ бе достигнал ниво от 0,9118 щатски долара точно преди Австралийската централна банка да обяви, че условията за бизнес в страната са ударили повече от 4-годишно дъно.

Проучването на централната банка изпрати австралийската валута на ниво под 0,91 цента, след като юнското изследване на местните компании показа спад в условията за бизнес до -8 пункта спрямо -4 пункта през май – най-слабото ниво от май 2009 г. насам.

Притесненията за забавяне на австралийската икономика в последните месеци допринесоха за повече от 12-процентовия спад на „Австралиеца“ спрямо зелените пари от началото на годината.

Гуверньорът на австралийската централна банка Глен Стивънс заяви по-рано този месец, че институцията може да намали допълнително размера на основната си лихва, която в момента е на рекордно ниското ниво от 2,75 на сто.

Доларовият индекс ICE, който измерва представянето на зелените пари спрямо шест други основни валути, нарасна до 84,282 пункта в сравнение с 84,172 пункта късно вечерта в понеделник в Северна Америка.

Изготвяният от WSJ доларов индекс, който включва по-широка кошница от валути, пък нарасна до 76,04 пункта от 75,99 пункта в понеделник.

Двата индекса бяха подпомогнати от ръста на зелените пари спрямо еврото, след като единната валута губи 0,11% до 1,2855 в следобедната европейска търговия в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още