IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Някои индикатори сигнализират за стабилизиране на икономиката

Малките предприятия, гражданите с по-ниски доходи и представителите на малцинствата са изложени на най-голям риск, предупреди управителят на Фед

21:00 | 16.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Al Drago/Bloomberg</em></p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл направи поредната сдържана оценка за икономиката на САЩ, като посочи, че ѝ предстои дълъг път, преди да се възстанови от щетите на коронавирусната пандемия, съобщава Bloomberg. Въпреки това той намекна, че съществуват редица индикатори, които сигнализират за някакъв вид стабилизация.

“Напоследък някои индикатори сочат за стабилизация в някои сфери и скромно възстановяване на икономическата активност”, заяви Пауъл във вторник пред Конгреса на САЩ. Гуверньорът на централната банка обаче отбеляза, че нивата на производството и заетостта остават далеч под предпандемичните си стойности. 

По отношение на корпоративните облигации Пауъл заяви, че темпът на закупуване ще зависи от това как ще реагира пазарът. Доходността по корпоративните облигации е близо до най-ниските нива и спредът в сравнение с държавния дълг се е свил до равнището от преди избухването на пандемията от коронавирус, съобщава CNBC.

“Значителната несигурност остава по отношение на времето и здравината на възстановяването”, отбеляза Пауъл, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Пауъл предупреди за „значителната несигурност“ по отношение на темповете на икономическо възстановяване на САЩ и подчерта, че малките предприятия и американските граждани с по-ниски доходи и малцинствата са най-силно изложени на риск.

Междувременно данните за продажбите на дребно в САЩ отчетоха нарастване с рекорден темп през май, като надвишиха повече от два пъти очакванията на икономистите.

Продажбите се повишават със 17.7% на месечна база - най-високият ръст от началото на водене на статистиката през 1992 г., следвайки спад от 14.7% през април, сочат данни на търговското министерство на САЩ. Средните очаквания на допитани от Bloomberg икономисти бяха за ръст от 8.4%.

Докладът за работните места в САЩ за май също се оказа изненадващо силен.

Индустриалното производство в САЩ обаче нараства по-слабо от очакванията за май след рекордния спад за предходния месец, показаха още данни от вторник.

„Голяма част от икономическата несигурност се дължи на несигурността за пътя на болестта и ефектите от мерките за нейното овладяване“, отбеляза Пауъл. "Докато обществото не се увери, че пандемията е овладяна, пълно възстановяване е малко вероятно", заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още