IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Няма да се поколебаем да преминем отвъд неутралното лихвено равнище

Гуверньорът на Фед предупреди, че озаптяването на инфлацията може да стане за сметка на безработицата, която може да нарасне

21:54 | 17.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл за пореден път затвърди позицията си за борба с инфлацията и посочи, че ще подкрепя лихвени повишения, докато цените не се върнат на нормални равнища, съобщи CNBC.

"Ако това включва преминаването отвъд широкоприеманите като неутрални лихвени равнища (тоест такива, които нито стимулират икономическия растеж, нито го ограничават - б.а.), няма да се поколебаем да го направим", заяви Пауъл по време на онлайн конференция на Wall Street Journal във вторник. "Ще продължим, докато не почувстваме, че сме в позиция, в която финансовите условия са подходящи, а инфлацията намалява", заяви ръководителят на финансовата институция, като увери, че "няма колебания", че ще се стигне до този момент.

На последното си заседание регулаторът одобри най-голямото лихвено повишение от 22 години насам в размер на 50 базисни пункта (б.п.) в опит да пребори рекордната инфлация, чието ускорение надмина прогнозите на икономистите през април.

Пауъл отново сигнализира, че е възможно да има още големи лихвени повишения на следващите заседания на банката.

Той предупреди, че връщането на инфлацията към целевото равнище от 2% няма да е лесно и може да се случи за сметка на безработицата, която към момента се равнява на 3,6 на сто и е малко над най-ниското си ниво от края на 60-е години на миналия век.

"Пак ще има силен пазар на труда, ако безработицата нарасне малко", увери Пауъл. "Бих казал, че има редица правдоподобни начини за меко приземяване (на икономиката)", допълни централният банкер.

По-рано през деня гуверньорът на банката в Сейнт Луис Джеймс Булард, познат като ястреб* сред редиците на Фед, посочи, че  подкрепя плановете на централната банка да продължи с големите лихвени повишения от 50 базисни пунктана следващите си заседания. По думите му това ще спомогне за борбата против бързото покачване на цените.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още