IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Солидният икономически растеж подкрепя по-нататъшно повишение на лихвите

Председателят на Федералния резерв вижда малки рискове от "ценови балон" на финансовите пазари

18:45 | 20.06.18 г.
<p>
	Джером Пауъл, председател на Федералния резерв. <em>Снимка: Архив Ройтерс&nbsp;</em></p>

Джером Пауъл, председател на Федералния резерв. Снимка: Архив Ройтерс 

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви в сряда, че солидният икономически растеж в САЩ е в подкрепа за продължаване на политиката на постепенно увеличаване на лихвените проценти, съобщава БНР.

"Днес, когато икономиката е силна и рисковете за перспективите пред нея са балансирани, това е в подкрепа за постепенното увеличаване на федералната фондова лихва и намира широка подкрепа сред членовете на Фед", посочи Джером Пауъл в своя реч на днешен форум на ЕЦБ в Синтра, Португалия, съобщава The Wallstreet Journal. 

През миналата седмица Федералният резерв увеличи за втори път през годината краткосрочната лихва до диапазон между 1,75% и 2,00%, като в същото време мнозинството американски централни банкери прогнозираха още две увеличения до края на 2018-а.

В днешната си реч шефът на Фед коментира и рисковете от евентуално позволяване на безработицата да падне прекалено ниско под нивото, което се очаква да преобладава в дългосрочен план. Понастоящем членовете на Фед смятат, че естественото ниво на заетост би довело до безработицата от около 4,5%, но нивото на безработицата през май удари многогодишно дъно от 3,8 на сто.

Пауъл също така вижда малки рискове от "ценови балон" на финансовите пазари, но отбеляза, че предишните две икономически експанзии в САЩ приключиха след избухване на финансови дисбаланси съответно в технологичния сектор и в жилищния пазар, а не в резултат на икономическо прегряване от прекомерно висока инфлация.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още