IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Темпът на създаване на работни места ще се засили през следващите месеци*

Гуверньорът на Фед заяви, че не смята, че пазарът на труда ще се върне към максимална заетост през 2021 г.

20:00 | 04.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Al Drago/Bloomberg</em></p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл изрази оптимизъм за работните места, като отново подчерта, че на страната ѝ предстои дълъг път, докато нейната икономика се възстанови от пандемията от коронавирус, съобщава Bloomberg. 

„Въпреки че все още рисковете са налице, има основателна причина да очакваме създаването на работни места да се засили през следващите месеци“, заяви Пауъл в уеб семинар, организиран от Wall Street Journal в четвъртък.

Гуверньорът на Фед заяви, че не смята, че пазарът на труда ще се върне към максимална заетост през 2021 г.

Пауъл посочи, че следи финансовите условия и би бил „обезпокоен“ от хаотичните пазари, но не предложи конкретни мерки, което доведе до покачване на доходността по облигациите.

„Наблюдаваме широк спектър от финансови условия и смятаме, че сме далеч от целите си“, каза той, добавяйки: „Бих бил обезпокоен от липсата на ред на пазарите или от постоянно затягане на финансовите условия, което застрашава постигането на целите ни“.

Доходността по облигациите се повиши през последните седмици заради нарастващите очаквания за по-силен икономически растеж и ускорена инфлация.

Засегнатата от коронавируса американска икономика показа ясни признаци на възстановяване в началото на тази година. Продажбите на дребно отчетоха най-голям ръст през януари от последните седем месеца, докато производството се разшири през февруари с най-бързите темпове от три години насам.

В края на февруари Пауъл заяви, че няма опасност американската икономика да „прегрее“.

„Нашата политика е благоприятна, защото безработицата е висока, а пазарът на труда е далеч от максимална заетост“, заяви той пред Комисията по финансови услуги към Камарата на представителите. „Вярно е, че цените на някои активи са високи според някои критерии“, допълни още Пауъл.

Пазарът на труда в САЩ изостава, като молбите за обезщетение при безработица запазват рекордно високите си нива, достигнати още през миналата година. В същото време броят на новите работни места през януари нарасна с 49 000, след като пазарът отчете спад от 227 000 през декември.

Новите данни за пазара на труда ще бъдат публикувани в петък (5 март).

*Информацията е актуализирана към 20:24 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още