IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл защити позицията на Фед относно временната инфлация

Гуверньорът на Фед определя движението при цените като "уникално", изтъквайки, че регулаторът следи отблизо дали ускорената инфлация ще се окаже временно явление

19:20 | 15.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Управителят на Фед Джером Пауъл. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Управителят на Фед Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg L.P.

Управителят на Федералния резерв на Джером Пауъл защити позицията на централната банка на САЩ относно временното ускоряване на инфлацията на фона на продължаващата подкрепа за американската икономика, съобщава Bloomberg.

„Това е шок, който минава през системата, свързана с възобновяването на икономиката, и води до инфлация доста над 2% и, разбира се, това не ни е приятно“, споделя Пауъл пред Комисията по банкови, жилищни и градски въпроси към Сената. 

Гуверньорът на Фед определя движението при цените като "уникално" в историята и добавя, че централната банка следи отблизо дали прогнозата ѝ, че високите инфлационни нива ще се окажат временна, е вярна или ситуацията заплашва да се окаже по-дълготрайна.

"Така че ние наистина се опитваме да разберем ситуацията, а също и рисковете", посочва той.

Това е вторият ден на показания от страна на Пауъл в Капитолия. В сряда той беше засипан с въпроси, свързани с повишаването на цените. В сряда Пауъл заяви при изслушването си за полугодието пред Комисията за финансови услуги към Камарата на представителите в сряда, че централната банка може да изчака преди да започне да разхлабва покупките си на облигации въпреки растящата инфлация. Председателят на Фед каза, че все още очаква забавяне на инфлацията.

икономика икономика

„На заседанието ни през юни Комисията обсъди напредъка на икономиката към нашите цели, откакто приехме указания за покупките на активи през декември миналата година. Макар че все още сме далеч от достигането на стандарта за „значителен допълнителен напредък“, участниците очакват той да продължи“, заяви Пауъл.

Потребителските цени отчетоха най-големия скок от 2008 г. насам, нараствайки с 5,4% спрямо същия месец на 2020 г.

Коментарите на Пауъл пред Конгреса са последните подобни преди президентът на САЩ Джо Байдън да реши дали да му предостави още един 4-годишен мандат начело на Фед или да избере друг управител на централната банка. Мандатът на Пауъл изтича през февруари 2022 г.

Американската икономика се възстановява с високи темпове от спада, предизвикан миналата година от разпространението на коронавируса в глобален план, като икономистите прогнозират, че растежът ще достигне двуцифрени стойности през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още