IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда в САЩ дава силен старт на новата годината

Коефициентът на заетост е нараснал до 61,2%, отчитайки най-високото си ниво от ноември 2008 г. насам.

21:30 | 07.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Пазарът на труда в САЩ отбелязва силно начало на новата година, след като броят на новите работни места в частния сектор на икономиката е нараснал с 225 хил., или много над очакванията на анализаторите, информира CNBC.

Коефициентът на безработица отчита ръст от 3,6%, което е повече в сравнение с 3,5-те процента, записани през декември, сочат данните, публикувани в петък от Министерството на труда.

Показателят U6, който включва обезкуражените лица и заетите на непълно работно време по икономически причини, също се е повишил с 0,2 процентни пункта до 6,9%.

Въпреки това, коефициентът на заетост е нараснал до 61,2%, отчитайки най-високото си ниво от ноември 2008 г. насам. На годишна база този показател е нараснал с 0,5 процентни пункта.

Само в строителна индустрия са били създадени 44 хил. нови работни места, много над средното за 2019 г. ниво от 12 000 места.

От друга страна работните места в сектора на промишлеността са намалели с 12 хил.

Средните доходи на час са нараснали с 3,1% преди година до 28,44 долара, надвишавайки прогнозите за 3-процентов ръст. Средната продължителност на работна седмица е останала непроменена на ниво от 34,3 часа.

Въпреки че общото ниво на заетост е спаднало през миналия месец, броят на лицата извън работната сила се е понижил със 729 хил., а общият размер на работната сила се е увеличил с 50 хил. до 164,6 милиона.

Нивото на безработица при афроамериканците се е повишило с една десета от процентния пункт до 6%, докато коефициентът сред азиатците е нарастнал от 2,5% на 3%. При испанците показателят достига 4,3%, посочват данни на Бюрото по трудова статистика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още