IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда в САЩ показва признаци на възстановяване

След две поредни седмици на ръстове на исковете за обезщетения, през тази седмица те спадат със 75 000

17:06 | 03.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Броят на първоначалните заявления за обезщетения при безработица в САЩ изненадващо намалява, но остава на високо ниво сред втората вълна на пандемията, предава Ройтерс.

През миналата седмица общо 712 000 американци са подали такова заявление за държавна подкрепа, със 75 000 по-малко от преди седмица, съобщи в четвъртък Министерството на труда във Вашингтон. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, бяха очаквали спад само до 775 000.

Страдащият пазар на труда е едно от най-големите предизвикателства пред бъдещия президент на САЩ Джо Байдън. Повече от 22 милиона работни места са загубени вследствие на пандемията, от които само около 12 милиона са възстановени до момента.

На фона на продължаващите страдания на пазара на труда председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл счита, че има спешна нужда от действия от страна на държавата - особено защото програмите за подпомагане на безработните изтичат в края на годината. Най-вече групите с по-ниски доходи са изложени на риск в тази ситуация.

Тъй като броят на новите положителни тестове за коронавируса наскоро достигна рекордни нива, на много места бяха наложени нови ограничения върху дейността на компаниите. Това може да ги накара да съкращават служители или поне да не назначават нови. 

Седмичните данни за заявленията за подкрепа при безработица, на които политиците и инвеститорите разчитатат по време на пандемията за навременна информация за пазара на труда, попаднаха в полезрението тази седмица, след като правителствен наблюдател заяви, че данните са неверни. Министерството на труда се съгласи да изясни как се отчитат молбите при безработица в седмичния си доклад, но говорител на агенцията заяви, че отделът не очаква промени в методологията.

Други днешни данни от Министерството на търговията предполагат, че икономическото възстановяване от блокиранията през пролетта е продължило. Потребителските разходи и продажбите на дребно се увеличиха през октомври макар и с по-бавни темпове в сравнение с предходните месеци. Продажбите на новопостроени жилища през октомври останаха близо до най-високото си ниво от повече от десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още