IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда в САЩ се охлажда през ноември

Последните данни биха могли да подкрепят очакванията за по-малко на брой увеличения на лихвите от страна на Федералния резерв през 2019 г.

17:15 | 07.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на броя на работните места в САЩ се забавя през ноември, а месечните заплати са нараснали с по-малко от очакваното, което предполага известно забавяне на икономическата активност, съобщава Ройтерс. Това би могло да подкрепи очакванията за по-малко на брой увеличения на лихвите от страна на Федералния резерв през 2019 г.

Данните за заетостта на Министерство на труда излизат на фона на разпродажбите на Wall Street и частичното преобръщане на кривата на доходността в САЩ, което предизвиква опасения за рецесия.

Броят на работните места извън земеделието нарасна със 155 хил. през миналия месец, като строителните компании са наели най-малко работници за последните осем месеца, вероятно поради необичайно студеното време в страната. За сравнение, консенсусната прогноза на пазара беше за 200 хил. нови работни места спрямо отчетените 237 хил. през октомври.

Част от охлаждането на пазара на труда през ноември може да се дължи на недостига на квалифицирани работници. Но има индикации и за други процеси, като нарастване на съкращенията през последните седмици и свиване на заетостта в сектора на услугите през миналия месец.

Данните за септември и октомври пък бяха ревизирани в посока надолу с по около 12 хил. работни места. Нивото на безработица през ноември остана непроменено – близо до 49-годишно дъно на ниво от 3,7%.

Средното почасово заплащане е нараснало с 6 цента или 0,2% през ноември. За последните дванадесет месеца заплатите в САЩ са се повишили с 3,1%, което е най-голямото увеличение от април 2009 г. насам.

Като цяло последните данни за пазара на труда заедно със слабите данни за жилищния пазар, както и със скока на търговския дефицит до десетгодишен връх засилват опасенията, че икономиката се забавя. Прогнозите за растеж за четвъртото тримесечие са за 2,7% на годишна база. За сравнение, щатската икономика нарасна с 3,5% през третото тримесечие на тази година.

В резултат на доклада за заетостта американските финансови пазари продължават да смятат, че ще има едно повишение на лихвите от страна на Фед през 2019 г. в сравнение с очакванията за евентуални две увеличения на лихвите месец по-рано, според програмата FedWatch на CME Group.

Щатската централна банка се очаква да увеличи лихвите на срещата си на 18-19 декември за четвърти път през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още