IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда във Великобритания остава стабилен

Коефициентът на безработица се е запазил на най-ниското си ниво за последните четири десетилетия - 3,8%

14:34 | 21.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Пазарът на труда във Великобритания се е задържал стабилен въпреки политическите сътресения през трите месеца до ноември. Тези данни прекъсват поредицата от разочароващи резултати, които увеличиха залозите за намаляване на референтния лихвен процент от страна на Английската централна банка през този месец, информира Bloomberg.

Коефициентът на заетост е достигнал рекордно високо ниво, след като броят на работещите е нараснал с 208 хил. Това е най-голямото увеличение на показателя за последната почти една година, като сега той достига 76,3%. Коефициентът на безработица се е запазил на най-ниското си ниво за последните четири десетилетия от 3,8%, въпреки че растежът на основната заплата се е забавил умерено до 3,4% от 3,5%, съобщиха от Националната статистическа служба на станата. Вб_я Вб_я

Броят на обезкуражените лица е спаднал със 171 хил. Свободните работни места възлизат на 805 хил. през четвъртото тримесечие, което представлява намаление с 11 хил. спрямо третото тримесечие. Жените представляват две трети от ръста на заетостта.

Докладът потвърждава, че пазарът на труда, най-устойчивата част на британската икономика, е продължил да създава работни места с впечатляващи темпове на фона на забавящия се икономически растеж поради несигурността около Brexit и пониженото глобално търсене.

„Пазарът на труда се представя по-добре въпреки страховете ни, което подкрепя очакванията за увеличаване на растежа след изборите“, казва Лий Хардман, стратег в MUFG Bank Ltd. „Въпреки това, едва ли ще бъде от решаващо значение сам по себе си за решението на централната банка дали да намали лихвите“, добави той.

Един аргумент срещу обръщането на прекалено голямо внимание на пазара на труда, че заетостта е изоставащ показател за криза в икономиката. Централните банкери Майкъл Сондърс и Силвана Тенрейро изразиха опасения, че нивото на безработица може да нарасне през следващата година, ако икономиката бързо не се подобри.

Проучванията показват, че наемането на нови служители се е повишило поради победата на Борис Джонсън на парламентарните избори през миналия месец, но не е ясно дали тази инерция може да бъде поддържана. Великобритания е на път да започне потенциално трудни търговски преговори с Европейския съюз след Brexit. Най-важни както за състоянието на икономиката, така и за решението на централните банкери за сега се очертават данните за индекса на мениджърите по поръчките PMI, които ще бъдат оповестени на 24-и януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още