Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Пазарът на труда във Великобритания продължава да бележи негативни рекорди

За първи път след деиндустриализацията на Острова при Маргарет Тачър през 80-те години безработни ще са над 3 млн. души

Пазарът на труда във Великобритания продължава да бележи негативни рекорди

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Броят на британците, които са потърсили обезщетения при безработица, е достигнал рекордно високо ниво през миналия месец на фона на блокадата срещу разпространението на коронавируса.

Молбите за финансова помощ при безработица са нараснали с 856 500 до над 2 милиона през април, съобщава Bloomberg,  позовавайки се на данни от Службата за национална статистика на Обединеното кралство (ONS). Коефициентът на търсещите обезщетение си е покачил до 5,8%, достигайки най-високото си ниво за последните повече от две десетилетия. Цифрите включват някои хора, които все още работят, но са преживели загуба на приходи.

Блокирането на икономиката след 23 март тласка Великобритания към може би най-дълбоката й рецесия за последните три века. Въпреки че се очаква безработицата да се увеличи, правителствената програма спаси около 7,5 милиона работни места, ограничавайки щетите на пазара на труда.

Докладът показа, че пазарът на труда е в добра форма, като нивото на безработица е било едва 3,9% през първото тримесечие на годината. Заетостта е нараснала с 210 000 през този период, въпреки че и работещите, пуснати в отпуск, се считат за наети.

Още по темата
И все пак резкият спад на свободните работни места сигнализира за предстоящи проблеми. Свободните работни места са намалели с 170 000 за три месеца до април. Това е най-големият спад, откакто започна събирането на статистика а този показател през 2001 г. Работните часове са спаднали с 25% през последната седмица на март, отчитайки най-голямото си понижение от  началото на седмичната статистика през 2008 г.

Данните за данъците през април показват, че делът на служителите, получили възнаграждението си, е намалял с 1,6% на месечна база през април.  Службата за бюджетна отговорност и Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия прогнозират, че безработицата в страната ще се удвои до около 10% до юни, или до най-високото си ниво от  над четвърт век.

Това означава, че за първи път след деиндустриализацията на Великобритания при Маргарет Тачър през 80-те години безработни ще са над 3 милиона души.

В отделен доклад Resolution Foundation заяви, че Великобритания преминава през криза на неравностоен жизнен стандарт, като най-вероятно младите и възрастните служители са загубили работа или доходите им са били намалени.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Допълнителният кеш в еврозоната може да премине 3 трлн. евро за първи път