IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда във Великобритания се влошава

Броят на работещите е намалял с 58 000 души между юли и септември, което е най-големият спад на показателя от 2015 г. насам

14:41 | 12.11.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив наРойтерс</em></p>

Снимка: Архив наРойтерс

Британската икономика е загубила работни места през третото тримесечие. Свободните работни позиции в страната отчитат най-големия си спад на годишна база от времената на финансовата криза. И това се случва точно когато страната е изправена пред предсрочни парламентарни избори, предава Bloomperg.

Данните, предоставени от Националната статистическа служба на Великобритания, показват, че несигурността около Brexit започва да се отразява върху пазара на труда.

Според други данни растежът на заплатите неочаквано се забавя, а това допринасят за ожесточаването на дебата относно състоянието на икономиката с напредване на кампанията за вота на 12 декември. Вб_я Вб_я

Премиерът Борис Джонсън вероятно ще се похвали с осигуряване на рекордната заетост, тъй като откакто консерваторите поеха властта през 2010 г., са били създадени около 3 милиона нови работни места. От своя страна  лейбъристите ще обърнат внимание на нарастващите признаци на слабост на икономиката, след като данни от понеделник показаха най-бавния икономически растеж в страната от почти десетилетие.

Изследователската група The Resolution Foundation съобщи в свой доклад във вторник, че голямото увеличение на заетостта след 2010 г. отразява домакинствата, по-специално жените, принудени да работят повече поради безпрецедентното свиване на доходите след финансовата криза.

Въпреки че заплатите нарастват с 3,6%, което е двойно на темповете на инфлация, реалните доходи не са по-високи от предкризисните си нива и растежът на заплатите може да се забави още повече, ако икономиката започне да отслабва.

Броят на работещите е намалял с 58 000 души между юли и септември, което е най-големият спад на показателя от 2015 г. насам. Това понижава процента на заетост до 76%.

Броят на обявените свободни работни места, разглеждани като водещ показател за безработицата, е спаднал допълнително между август и октомври. Сега свободните позиции на пазарът на труда са с 53 000 по-малко в сравнение с година по-рано, което бележи най-големият спад за измерителя от 2009 г. насам.

Поради увеличение в броя на обезкуражените лица в икономиката безработицата през третото тримесечие е спаднала до най-ниските си нива от 70-те години, а именно 3,8%. Въпреки това, се забелязва увеличение в краткосрочната безработица. Това беше посочено като тревожен знак от част от борда на Английската централна банка.

Признаците за забавяне на пазара на труда бяха посочени, от двама централни банкери на Великобритания, като мотив за искането им за намаляване референтните лихвени проценти по-рано този месец.

Други данни показват, че показателят за на производителността на труда на час е останал непроменен през третото тримесечие в сравнение с година по-рано. Производителността не успява да нарасне за пет поредни тримесечия, което бележи най-дългия период на застой от 2009 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
A кой ще напише, че английската промишленост тотално попадна в чужди ръце?А кой ще напише, че банките се шмaткат и играят на борсата?А кой за увеличаващата се престъпност?Няма кой?Е, аз написах 100% факти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още