IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда във Великобритания укрепна по-силно от очакваното през април

Централната банка очаква безработицата да достигне пик от едва 5,4% през третото тримесечие, вместо досега прогнозираните 7,9%

12:59 | 18.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Пазарът на труда в Обединеното кралство укрепна по-силно от очакваното през април, когато икономиката започна да излиза от ограниченията на коронавируса, съобщи Bloomberg.

Броят на служителите, назначени във фирмите във Великобритания, се е увеличил с 97 хил. души, а свободните работни места са нараснали с 13% през миналия месец, съобщи Службата за национална статистика.

Безработицата през първото тримесечие спадна неочаквано до 4,8%, тъй като заетостта нарасна с 84 хил. души, което е първият прираст от началото на пандемията.

безработица безработица

Перспективите за работните места се подобриха значително през последните месеци, след като правителството обяви планове за пълно отваряне на икономиката до 21 юни и след това удължи помощта за освободените служители до края на септември. Това премести дебата към това кога централната банка на Англия ще започне да затяга паричната политика.

„Вероятно ще наблюдаваме увеличаване на броя на свободните работни места“, каза Тей Парих, главен икономист в Institute of Directors. „Някои фирми може дори да не успеят да намерят персонал толкова бързо, колкото се нуждаят“, коментира той.

Безработицата се очаква да достигне своя връх, но на далеч по-ниско ниво, отколкото след предишните рецесии. Това до голяма степен се дължи на десетките милиарди лири под формата на публични средства, похарчени за поддържане на пазара на труда. 

Понастоящем централната банка очаква безработицата да достигне пик от едва 5,4% през третото тримесечие, вместо досега прогнозираните 7,9%, въпреки че икономиката през миналата година преживя най-дълбокото си свиване от три века.

Англия тази седмица направи най-голямата си стъпка към връщане към нормалния живот с отварянето на заведенията на закрито за първи път от пет месеца. През април магазините, които са за стоки не от първа необходимост, посрещнаха обратно клиенти. Като допълнителен тласък Amazon Inc. заяви миналата седмица, че ще наеме още 10 хил. души във Великобритания.

В сектора на хотелиерството много фирми се опитват да попълнят свободни работни места. Баровете, ресторантите и местата за отдих разчитат до голяма степен на работници мигранти, много от които напуснаха Великобритания по време на пандемията. Други не са склонни да се върнат в индустрия, изправена пред несигурно бъдеще.

Така кризата оставя неравномерна следа на пазара на труда. Ключово предизвикателство пред правителството е да върне младите хора на работа, като безработицата сред британците на възраст между 18 до 24 години е двойна в сравнение със средната за страната.

Средните заплати без бонусите са нараснали с 4,6% през тримесечието до март. Цифрите обаче са изкривени от загубата на по-нископлатени работни места и националната статистика изчислява, че основният темп на растеж е около 3%. Натискът върху заплащането и инфлацията може да бъде подхранван от недостиг на работна ръка.

Надеждите за най-силния икономически скок от десетилетия обаче са засенчени от силно заразния индийски щам на коронавирус, който е открит в десетки области в страната. Премиерът Борис Джонсън предупреди, че последният етап от премахването на ограниченията може да бъде забавен от огнището и призова хората да се ваксинират.

Отделно проучване, публикувано във вторник, показа, че в дългосрочен план Великобритания е изправена пред десетилетие на значителни промени, които биха могли да я оставят наравно с Италия, вместо начело на европейските държави. Центърът за икономически резултати към Лондонското училище по икономика заяви, че пандемията, Brexit, целите за изменението на климата и спадът на населението заплашват да направят Обединеното кралство по-бедно през следващите десетилетия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още