IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът в очакване да види нещо повече от "беззъбия тигър" Лагард

Надеждите са ЕЦБ да разшири програмата PEPP с най-малко 500 млрд. евро, а продължителността й да бъде удължена с шест месеца

12:16 | 10.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Еврото остава стабилно в четвъртък, часове преди Европейската централна банка да разкрие нови стимулиращи мерки. Паундът отслабва на фона на продължаващите търговски преговори след Brexit, които бяха продължени до уикенда в търсене на компромис между ЕС и Великобритания, съобщава Ройтерс.

През последните седмици служителите на ЕЦБ ясно заявиха, че програмата за извънредни пандемични покупки (Pandemic Emergency Purchase Programme – РЕРР) и повече субсидирани дългосрочни заеми за банките ще представляват гръбнакът на мерките.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакват програмата PEPP в размер на 1,35 трилиона евро да бъде разширена с най-малко 500 млрд. евро и продължителността й да бъде удължена с шест месеца до края на 2022 г.

„Тези корекции е малко вероятно да имат значителен ефект върху еврото дори ако мерките бъдат малко по-сериозни, отколкото пазарът очаква“, коментират анализатори от  Commerzbank.

Друго потенциално изненадващо развитие би било президентът на ЕЦБ Кристин Лагард да заеме също толкова неочаквана твърда позиция срещу скорошното покачване на еврото, аргументира се Парк Хегер от Commerzbank, добавяйки, че според нея „днес едва ли ще видим повече от беззъб тигър”.

Това ще бъде поредният опит за поддържане на ликвидност и за укрепване на икономиката, засегната от пандемията на коронавируса. Освен това централната банка предлага нови дългосрочни заеми на банки, като същевременно оставя основните лихвени проценти непроменени на рекордно ниски нива. Инвеститорите ще следят и новите икономически прогнози, след като поредната вълна от коронавирус засегна континента и няколко държави въведоха отново ограничения. На последното си заседание на 29 октомври ЕЦБ остави паричната си политика без промяна.

Тогава банката предупреди, че пандемията крие рискове за икономическия растеж и ще прецени дали е необходима повече подкрепа на заседанието си на 10 декември, когато станат ясни новите прогнози.

„Управителният съвет ще калибрира инструментите си според случая, за да отговори на разгръщащата се ситуация и да гарантира, че условията за финансиране остават благоприятни, за да подпомогне икономическото възстановяване и да противодейства на отрицателното въздействие на пандемията върху прогнозирания инфлационен път“, съобщиха от ЕЦБ.

Към 11:24 часа българско време еврото се повишава леко спрямо долара с 0,12% до 1,2095 долара.

Срещу лирата обаче еврото поскъпва с 0,94% до 90,80 пенса, докато паундът понася подобна загуба спрямо американската валута, отслабвайки с 0,76% до 1,3295 долара за един паунд към 11:32 часа българско време.

Британската валута отслабна, след като британският премиер Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се съгласиха, че преговарящите трябва да вземат решение за търговските взаимоотношения между ЕС и Великобритания до края на уикенда.

"Очевидно все още има някакво поле за разговори, но има значителни различия, които остават", заяви външният министър Доминик Рааб пред телевизия BBC в четвъртък сутринта.

Гуверньорът на Английската централна банка Андрю Бейли заяви, че Brexit без сделка ще причини по-дългосрочни щети на британската икономика от пандемията от COVID-19, като въздействието от това може да се усеща в продължение на десетилетия.

Американският долар, който има тенденция да пада, когато апетитът за риск се повиши, се държи стабилно спрямо кошница от основни валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още