IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на китайската индустрия намаля за първи път от 2012 г.

Изненадващият спад от 0,6% през август последва силното разширение от 13,5% през юли

12:12 | 27.09.14 г.
Печалбата на китайската индустрия намаля за първи път от 2012 г.

Печалбите на индустриалните компании в Китай са намалели през август за първи път от две години, сигнализирайки, че забавянето на втората по големина икономика в света се задълбочава.

Общите печалби на индустриалните предприятия в Поднебесната империя са намалели с 0,6 на сто на годишна база през миналия месец, съобщи Националното бюро за статистика. Постигнатият резултат се различава коренно с отчетеното месец по-рано разширение от 13,5% през юли и е първият спад от август 2012 г. насам, предава Businessweek.

Понижението е поредният знак за нестабилността на китайския промишлен сектор, който доведе до забавянето на ръста на производството до 5-годишно дъно. Засега властите в Пекин се въздържат от широки мерки за стимулиране на икономиката, спирайки се на целево облекчаване и леко покачване на разходите.

През първите осем месеца на годината ръстът на печалбата на китайската индустрия се забави до 10 на сто от 11,7% през първите седем месеца. Според статистическата служба забавянето се дължи на слабото търсене и спадащите производствени цени.

Пo-paно тази седмица публикуваната на всеки три месеца китайска Бежова книга показа, че икономиката продължава да се движи "на ниска предавка" през текущото тримесечие.

Според документа отстъпленията при търговията на дребно и недвижимите имоти са компенсирани частично от подобренията в производството и транспорта. Нарастването на инвестициите се забавя допълнително, разходите по заеми се увеличават, а делът на фирмите, кандидатстващи и получаващи банкови кредити, остава нисък.

Въпреки това изследването на базираната в САЩ CBB International отчете повишение на наемането на нов персонал и по-високи маржове на корпоративните печалби. Според анализаторите това се дължи на усилията на правителството да стимулира растежа.

Проучването показа още забавяне на ръста в капиталовите разходи през тримесечието до най-ниското ниво от началото на анализите през 2012 г.

Сред положителните признаци проучването установи, че рентабилността на предприятията се подобрява, като маржовете през текущото тримесечие нарастват с най-солидните си темпове в последната повече от година. Сигналите за забавяне на заетостта от предходното тримесечие отшумяват, като перспективите за работните места са стабилни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още