IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на китайската промишленост отново спадна

Ограниченията против Covid-19 са продължили да натежават на производствения сектор на страната

12:02 | 27.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Печалбите на компаниите в китайската промишленост са намалели отново през май въпреки възобновяването на активността в големите производствени хъбове в Китай, пише Ройтерс.

Ограниченията против Covid-19  са продължили да натежават на производствения сектор, когато през май печалбата на компаниите в сектора е записала спад от 6,5% на годишна база, сочат данните на китайската статистическа служба (NBS), публикувани в понеделник.

Положителен тренд за показателя е, че темпът на спад се е забавил спрямо понижението от април в размер на 8,5 на сто.

Подобрението се дължи на ръст в печалбата на миннодобивния сектор, след като войната в Украйна предизвика поскъпване на суровините в световен мащаб.

"Като цяло представянето на фирмите в промишлеността е показало известно изменение в положителна посока, но трябва да отбележим, че ръстът на годишна база е продължил да пада, на фона на нарастващия натиск от разходите и на затрудненията в производството и дейностите", каза старши икономистът в NBS Джу Хон.

Някои фабрики са възстановили дейността си в градове като Шанхай след въведените заради коронавируса блокирания. Отслабналият имотен пазар и страхът от повторни вълни на заразата обаче предизвикаха опасения относно възстановяването на китайската икономика.

В периода януари - май 2022 г. печалбата на сектора се е увеличила с 1% до 514 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още