Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Печалбата на китайската промишленост расте най-бавно от близо 2 години

Печалбата в промишлеността е нараснала с 4,2% на годишна база през декември

Печалбата на китайската промишленост расте най-бавно от близо 2 години

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Печалбата на компаниите в китайската промишленост през декември се е увеличила с най-бавния темп на растеж от повече от година и половина насам, съобщава Ройтерс. Забавянето на растежа сигнализира за свиване на търсенето насред натрупващи се икономически предизвикателства за втората по големина икономика в света.

Данните засилват очакванията за въвеждането на силни мерки за подкрепа от Китайската народна банка, с които да се стабилизира забавящата се икономика. Огнищата на коронавируса навредиха на потребителското търсене в страната, спадовете в жилищния сектор се задълбочават, а износът изглежда е напът да се свие.

Печалбата на компаниите е нараснала с 4,2% на годишна база през декември, което е най-бавният темп от април 2020 г., според Националната статистическо бюро (NBS). За сравнение – през ноември и октомври повишението е било в размер на съответно 9% и 24,6%.

Данните за цялата минала година обаче показват значително възстановяване – отчетеният ръст е бил в размер на 34,3% до 8,7 трилиона юана (1,37 трилиона щатски долара) спрямо ръста от 4,1% през 2020 г.

Това е най-голямото повишение от 2011 г., когато NBS започна по-редовно да публикува тези данни.

Според икономиста в Zhongyuan Bank Уан Дзюн декемврийските данни насочват към слаба 2022 г. и печалбата може да се свие допълнително в някои от предстоящите месеци поради силната база за сравнение през 2021 г.

Експертът посочва още, че голяма част от малките компании, изпитващи затруднения, не са обхванати от официалната статистика, понеже тя включва единствено компаниите с годишна печалба от над 20 млн. юана от основните им дейности.

"Натрупват се ограничаващи фактори за Китайската народна банка. На фона на предстоящото затягане на паричната политика от Фед времето Китайската централна банка да разхлаби още политиката изтича“, смята Дзюн.

През изминалите няколко седмици Китайската народна банка, която сигнализира, че крие още мерки за подкрепа в ръкава си, предприе няколко хода и неочаквано намали основния лихвен процент за пръв път от април 2020 г.

Според старшия статист в NBS Джу Хон нарастващият оперативен натиск за производителите и растящият брой фирми, отчитащи загуби, са повод за притеснение.

"Следващият ни ход ще е да намалим данъците и таксите, както и да въведем мерки, за да осигурим доставките и да стабилизираме цените, като заедно с това ще помогнем на фирмите да се справят с трудностите“, каза Хон.

Китайската икономика се е разширила с 4% през последното тримесечие на 2021 г. Това е най-бавният темп на растеж от година и половина насам. Прогнозите за 2022 г. са брутният вътрешен продукт (БВП) на азиатската страна да нарасне с 5,5 на сто, каза съветник на правителството миналата седмица.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
Банкерите в ЕЦБ са раздвоени за правилния темп на затягане на паричната политика