IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин фиксира юана на най-ниското ниво от 2011 г. насам

Икономистите не са на единно мнение относно значението на хода

10:49 | 09.12.15 г.
<p>
	Сградата на Централната банка на Китай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на Централната банка на Китай. Снимка: Ройтерс

Китайската народна банка фиксира референтния курс на юана спрямо долара на най-слабото му ниво от 2011 г. насам, предава Fianancial Times.

Централната банка определя референтния курс спрямо долара всеки ден, като валутата може да се търгува в коридор от 2% около посоченото от властите ценово ниво.

В сряда Пекин определи референтния курс на 6,4140 юана за долар, докато във вторник фиксингът беше 6,4078 юана за долар, като последно китайската валута беше толкова слаба през 2011 г.

Припомняме, че на 11 август тази година Поднебесната империя силно обезцени валутата си, извършвайки най-голямата девалвация от две десетилетия насам, в опит да подпомогне забавящата се икономика. На 27 август властите определиха фиксинга на валутата на още по-ниско ниво – от 6,4085 юана за долар, но с днешното понижаване на референтния курс китайската валута е още по-слаба.

Не е напълно сигурно обаче, че постигнатото четиригодишно дъно всъщност е голяма крачка.

„Докато няма значителна разлика между определения референтен курс и нивото на затваряне от предходния ден, не смятам, че трябва да се обръща прекалено внимание на числото“, коментира Джулиян Еванс-Притчард, икономист в Capital Economics пред CNBC.

С фиксинга от сряда юана отслабва само с 0,1%, което е по-незначително спрямо промяната от 0,15% във вторник и 0,2% в понеделник. Тези числа бледнеят спрямо обезценяването от 1,86% на 11 август, когато Пекин обяви променения си механизъм за фиксиране на курса.

С промяната на начина на определяне на референтния курс, той вече се базира на маркет мейкърите и не е директно контролиран от централната банка, посочва още Притчард.

Според други икономисти обаче има признаци, че Поднебесната империя е започнала да обезценява юана, изпреварвайки евентуалния ход на Федералния резерв на САЩ от следващата седмица. На това мнение са икономистите Том Орлик и Филдинг Чен от Bloomberg. Джоу Хао от Commerzbank определя хода като „стрес тест“ на валутния пазар, провеждан от правителството, за да се види каква ще е реакцията от евентуалната стъпка на Фед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още