IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин отново понижава тавана на резервите на китайските банки

Китайската народна банка съобщи на своя сайт, че свива процента на изискуемите резерви с 50 базисни пункта, като регулацията влиза в сила на 6 януари

10:36 | 01.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайската централна банка заяви днес, че съкращава количеството кеш за всички кредитори в страната, което са длъжни да държат в резерв, съобщава Ройтерс. 

За да осъществи това, китайският банков регулатор освобождава около 800 млрд. юана (114,91 млрд. долара) в ликвидност, като по този начин цели да стимулира забавящата се икономика.

Китайската народна банка  съобщи на своя сайт, че свива процента на изискуемите резерви с 50 базисни пункта, като регулацията влиза в сила на 6 януари.

Много анализатори очакваха подобен ход по-рано през изминалата година.

От 2018 г. досега централната банка понижи тавана на резервите цели осем пъти, за да подпомогне кредитирането на фона на забавящия се икономически растеж.

В средата на декември регулаторът понижи лихвения процент по 14-дневните споразумения за обратно изкупуване, след като през ноември банката намали 7-дневната репо лихва, за да облекчи паричните условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още