IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин отново силно понижи референтния курс на юана

Централната банка смъкна курса с нови 1,6%, като валутата падна до четиригодишно дъно

09:16 | 12.08.15 г. 17
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За втори пореден ден Централната банка на Китай силно понижи референтния курс на юана спрямо долара, задълбочавайки фактическата девалвация на китайската валута, предаде AFP.

Централната банка на Китай понижи референтния курс до 6,3306 юана за един долар спрямо 6,2298 юана, около който китайската валута може да се движи в рамките на 2% дневно нагоре и надолу. Това е намаление с 1,6 на сто спрямо курса от предишния ден. По този начин юанът се намира на четиригодишно дъно.

Вчера централната банка намали с близо 2 процента референтния курс, което беше най-рязкото обезценяване от 2005 г. След хода си от вторник банката заяви в съобщение, че става дума за „еднократна корекция". В бъдеще средната стойност следва да бъде ориентирана към развитието на пазара и към цените на затваряне на търговията от предишния ден. Банката също така обяви, че ще запази юана стабилен на "разумно" ниво.

По всеобщо мнение това решение има за цел да спре забавянето на икономическата активност в страната, давайки нов тласък на изпадналия в затруднения сектор на външната търговия. 

С отслабването на валутата властите възнамеряват да направят китайските стоки по-конкурентни на световните пазари и да насърчат местната икономика. Стъпката обаче предизвиква тревога за предизвикването на валутна война между търговците на пазарите.

Неяснота има и по отношение на това дали ще последват още стъпки в същата насока. В свое изявление от сряда централната банка написа, че „в момента няма база за това да се продължи със смъкването на курса“.

Износът на Китай се срина през юли с 8,3 на сто спрямо предишната година. С тази стъпка китайският експорт може да бъде насърчен. Експерти очакват, че чрез обезценяването на валутата ще се стабилизира износът към други страни.

Междувременно Международният валутен фонд поздрави интервенцията на Централната банка на Китай. Пазарните сили ще играят по-силна роля в определянето на курса, а това според Фонда е правилна стъпка в посока към по-голяма гъвкавост. Организацията очаква до три години Китай да има напълно гъвкава система на валутните курсове.

Юанът не е свободно плаваща валута като еврото. Вместо това тя е обвързана към долара. Централната банка на Китай определя всеки работен ден референтния курс, около който юанът може да варира ограничено.

Още за решението на китайската финансова институция да понижи курса на юана можете да научите от коментара на Делян Петришки от TB Bulgaria On Air и Свилен Колев от Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 8 години
ще видим , двете икономики са много свързани и нито една от тях няма изгода да играе сечено на другата . Според мен са се договорили , едно вдигане на лихвите в щатите ще е пагубно за инвестиции те в Китай . Разбира се има я и алтернативата китайците да са наясно с неизбежността на вдигането на лихвите и да действат превантивно - което би означавало че има много страх и паника . п.п. Девалвацията не е патент на сегашното време :) Германия е добър пример за това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 3
balkando
преди 8 години
Експортът от ЕС за Китай ще бъде "ударен". За два дни, китайските заплати, изчислени в евро, намаляха с почти пет процента.Китай отново се бори да привлича производства и инвестиции. Този път ще е неуспешно, защото и другите централни обезценяват ударно валутите си.Почвам да зареждам тугрици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 1
Pronto
преди 8 години
Съмняваме да имаме синхрон между двете централни банки - един ден предизвестие може би да, ама чак пък синхрон. Йелен винаги може да си намери причина да не вдига лихвите. Китай преди години се притесняваха за стойността на американските хартийки, с които са се нафрашкали, а сега пък за сърби колко скъпи/силни са станали - нямат угодия :)) Голямата разлика от 29та е, че тоя път всеки уж си е научил урока и не пипа ставките на митата; правят го интелигентно - с девалвиране на валутата си. Пък и какво ще постигнеш с вдигането на някое мито с 10%, като можеш просто де девалвираш с 20%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 8 години
лихвата както каза още Бернанке ще се задържи ниска за продължителен период от време разбирайте го десетилетия най малкото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Ако икономиката на Китай продължава да буксува това ще натисне допълнително цените на нефта надолу, защото те са едни от най-големите му купувачи и потребители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 4
georgi_shum
преди 8 години
Че им е по добре с евтин долар - да донякъде е така. Но не на всяка цена. Американската икономика не зависи толкова от износа, а от вътрешното потребление - за разлика от китайската.:) А скъпия долар ще им засили потреблението най вече на всносни стоки.:) Както каза Дата - китайци и американци действат в синхрон :) Очевадно е :) Калкулирано е и е сметнато, че е по изгодно към момента девалвация в Китай, отколкото вдигане на лихвите в САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
Jorkata
преди 8 години
Да ама Щатите искат евтин долар... а тва няма да стане - ще трябва и те да го свалят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 5
data
преди 8 години
а , демек двете централни бамки са сметнали че щетите за китайската икономика ще са по малки при девалвация отколкото ако фед дръпнат лихвите нагоре :):) Те това и разликата с кризата 29-та : синхрона на централните банки , както и много по бързата и точна информация благодарение на технологиите . Те заради същото няма как да се правят предположения на базата на минали събития - просто нещата много са се променили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 3
georgi_shum
преди 8 години
Напротив точно сега ФЕД няма нищо да печата :) Всичко ще се юрне към доларови активи :)))) И как както казва дате - това им идва дюшеш да не дигат лихвите :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
ц...нема начин:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още