IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин: Потребителският пазар в Китай се стабилизира в края на февруари

Въздействието на заразата върху външната търговия на Китай е само временно, заявиха от китайското министерство на търговията

12:08 | 05.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Избухването на епидемията от коронавирус засегна глобалното търсене, но въздействието на заразата върху външната търговия на Китай е само временно, заявиха от китайското министерство на търговията.

Според институцията Пекин ще въведе по-целенасочени мерки за подкрепа на процеса на стабилизиране на веригите на доставка, съобщава Ройтерс.

Епидемията, от която загинаха повече от 3000 души, а общият брой на заразените надхвърли 80 000 в континентален Китай, предизвика рекордно свиване в големия производствен сектор в страната, като компаниите намаляват производството и губят поръчки. 

Вирусът ограничи движенията на служители, блокира международната логистика и удари световната търговия, особено на междинните стоки, заяви Ли Синцян, директор на отдела за външна търговия към министерството на търговията, по време на пресконференция.

Продажбите на потребителския пазар в Китай се стабилизираха в края на февруари, тъй като хората постепенно се върнаха на работа, след като усилията за ограничаване на огнището на някои места приключиха успешно, посочи на същата пресконференция Ван Бин, друг служител на министерството на търговията.

В сряда агенция към Организацията на обединените нации (ООН) заяви, че износът от Китай на жизненоважни части и компоненти за продукти, вариращи от автомобили до мобилни телефони, вероятно се е свил на годишна база с 2% през февруари, което е струвало на други страни и техните индустрии 50 млрд. долара.

Според Ли Синцян износителите са изправени пред големи затруднения при поддържането на поръчките, осигуряването на пазарен дял и доставките по договорите си, но колебанията в растежа на търговията, предизвикани от извънредно положение в здравеопазването, все още са в разумни граници.

На фона на опасенията, че разпространението на вируса в Южна Корея и Япония може да означава втора вълна на смущения за китайските фабрики, Ли заяви, че вносът на електронни продукти и части - за които Китай разчита в голяма степен на своите съседи - досега поддържа стабилен растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още