IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин продължава да се надява на икономически ръст от 7%

Икономическите данни през април и май показват, че китайската икономика отново набира инерция, твърди премиерът Ли Къцян

15:51 | 26.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китайският премиер и президентът на Чили Мишел Бачелет (вдясно). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайският премиер и президентът на Чили Мишел Бачелет (вдясно). Снимка: Ройтерс

Китай очаква брутният вътрешен продукт на страната през тази година да нарасне със 7%, което ще бъде най-слабият ръст за втората по големина икономика в света от почти четвърт век, предава Ройтерс.

Последните икономически данни наскоро показаха един скромен за китайските стандарти ръст и поставят въпроса дали растежът може да бъде дори по-нисък. Това се следи с напрежение и на финансовите пазари.

Премиерът на страната Ли Къцян спомена за очаквания ръст от седем процента в понеделник по време на своето посещение в Чили. Той добави, че икономическите данни през април и май са показали, че китайската икономика отново набира инерция. През март Ли заяви, че Китай трудно ще бъде в състояние да постигне целта си за ръст на БВП от 7%. В краен случай обаче чрез конкретни стъпки властите можело да направят така, че растежът да не се се забави твърде много. 

През 2014 г. икономическият растеж в страна се охлади до 7,4%. Това беше най-слабото увеличение от 24 години насам. След това се умножиха и признаците за по-нататъшно забавяне на икономиката. Така например инвестициите в машини, сгради, земя и други дълготрайни активи се увеличиха от януари до април с едва 12% - най-слабият ръст от почти 15 години. Промишленото производство нарасна през април с 5,9% на годишна баса, като така изостана от очакванията.

Наскоро и централната банка на страната намали за трети път през последните шест месеца основните лихви в опит да насърчи икономиката, която страда от спадащо вътрешно търсене, както и отслабващ износ. 

Китайският премиер и президентът на Чили Мишел Бачелет подписаха междувременно споразумение за валутен суап в
опит да задълбочат икономическите си връзки чрез стимулиране на търговията и инвестициите. Споразумението за валутен суап между централните банки на двете страни предвижда през идните три години да бъдат обменени
до 2,2 трилиона песо (около 3,6 млрд. долара). 

Китай вече сключи суапови сделки с няколко страни и работи с финансовите центрове, за да засили използването на валутата си в международната търговия. Китайският премиер направи първото си официално посещение в Латинска Америка през период, когато континентът започва да усеща натиск заради свиването на китайското търсене на суровини.

Китай все пак остава вторият по големина търговски партньор на региона и основен търговски партньор за страни като Чили. Към Китай са насочени около 24 процента от чилийския износ, който включва цветния метал мед, сьомга и вино.

Двете страни сключиха и редица споразумения в областта на финансите, културата и науката. От 1 юли пък туристическите визи за пътувания между Китай и Чили ще бъдат безплатни, което има за цел да стимулира туризма и инвестициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Китай има резерви за растеж чрез вътрешното търсене но САЩ и ЕС нямат и САЩ го измислиха - търг.споразумение от което губещи са ЕС и т.н. Като цяло проблема е другаде и г-н Хитов доктор по икономика и преподавател в УНСС го обяснява 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/,и графиките ,и по-подробно обяснение - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Има и други икономисти които са наясно - през 2011 г. беше публикувана интересна книга на Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality. Авторът поставя потресаваща диагноза: човечеството е достигнало фундаментална повратна точка в икономическата си история. Траекторията на разширението на индустриалната цивилизация се сблъсква с неподлежащи на обсъждане природни граници. Проф.Джефри Сакс също го осъзнава - http://darikfinance.bg/***/111777#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още