IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перспективите пред Япония се подобряват след възстановяване на индустрията

Значителното подобрение през февруари се дължи на по-високата производителност при автомобилите, строителната техника и полупроводниците

10:10 | 30.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японското индустриално производство се възстановява през февруари от големия спад през предходния месец, а компаниите прогнозират по-нататъшни печалби през следващите месеци, след като данните за фабричната продукция сочат, че отново започва да се разширява, съобщава Ройтерс.

Индустриалното производство е нараснало с 4,1% през февруари спрямо предходния месец, което е малко под очакванията на икономистите за увеличение от 5%.Така или иначе данните показват възстановяване от ревизирания спад от 6,8% през януари, сочи докладът на Министерство на търговията.

Значителното подобрение през февруари се дължи на по-високата производителност на автомобилите, строителната техника и полупроводниците. 

Производителите, анкетирани от Министерството на икономиката, търговията и промишлеността (МЕТИ), очакваха производството да нарасне с 0,9% през март и да се увеличи с 5,2% през април.

Отделни данни показват, че търсенето на работна сила леко намалява, а процентът на безработните е по-висок през февруари, но пазарът на труда се очаква да остане свит поради недостиг на работници.

Растежът на индустриалното производство показва, че слабостта през януари е била временна и икономиката е напът да продължи рекордния си растеж поради стабилния износ и подобряването на търсенето на вътрешния пазар.

Производството на автомобили, двигатели и части за автомобили се увеличава с 10,3% през февруари, което е най-бързият им темп на нарастване от април миналата година. Производството на строително оборудване и фабрични машини отчита ръст от 3,6% през февруари, докато производството на полупроводници и електронни части - с 4,8%.

Безработицата в страната на изгряващото слънце се повишава до 2,5% през февруари от 2,4% през предходния
месец.

Японската икономика нараства за осмо поредно тримесечие – най-дългият период от 1980 г. насам, като потребителските разходи, износът и капиталовите разходи спомагат за растежа.

Според икономисти потребителските разходи могат да загубят инерция през тази година, но се очаква износът да остане силен благодарение на устойчивото глобално търсене. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още